Baoxu Pang, assistant professor

Baoxu’s loopbaan is tot dusver een multiculturele en multidisciplinaire ervaring geweest. Zijn wetenschappelijke carrière heeft hem naar China, Nederland en de Verenigde Staten gebracht. En hij zou het niet anders willen. Die ervaringen hebben Baoxu’s culturele en professionele ontwikkeling vorm gegeven. “Ik vind het interessant om te leren over verschillende culturen en om nieuwe kennis op te doen. Mijn ervaringen zorgen ervoor dat ik in staat ben om verschillende culturen en disciplines aan elkaar te verbinden.”

Een dynamische route
Zijn internationale loopbaan begon in China, waar Baoxu geboren en getogen is. Na het afronden van een bacheloropleiding Life Sciences studeerde Baoxu verder aan de Universiteit van Amsterdam voor een mastergraad. Na dit succesvol te hebben gedaan, zette hij zijn wetenschappelijke pad voort met een PhD-studie en een postdoc-positie aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Het was in deze fase van zijn carrière dat Baoxu langzaam maar zeker de transitie maakte van celbiologisch onderzoek naar onderzoek gericht op genetica. Deze transitie werd verder vormgegeven toen Baoxu de kans kreeg om aan Stanford University, Verenigde Staten, te werken aan onderzoek in de genetica. En nu, na jaren van waardevolle culturele en professionele onderzoekservaringen, is Baoxu terug in Nederland en werkt hij als assistant professor bij het LUMC, waar hij zijn eigen onderzoekgroep leidt in genetica.

Het project
Baoxu’s groep verricht onderzoek naar de niet-coderende delen van het humane genoom. “Ons humane genoom bestaat uit coderend en niet-coderend DNA. Slechts twee procent van het humane genoom bestaat uit de eiwitten en bouwstenen van het menselijk lichaam, het coderende DNA, terwijl alle andere delen, de niet-coderende delen en dus het overgrote percentage, hier niet uit bestaan. Recentelijk wisten we nog weinig over de functies van dit niet-coderende DNA. Nu weten we dat veel van de niet-coderende DNA-delen de transcriptie van genen reguleren en begeleiden. Dat is de reden dat, ondanks dat cellen in ons lichaam hetzelfde DNA hebben, de delen verschillende functies hebben, omdat ze anders gereguleerd moeten worden vanuit dezelfde ‘pool’. Daar worden de niet-coderende genomen voor gebruikt. We onderzoeken de functies en proberen ze te begrijpen en de opgedane kennis klinisch toe te passen om te achterhalen welke aandoeningen worden veroorzaakt door een mutatie of herstructurering van een niet-coderend genoom.” Om te bepalen welke functie aan wel specifiek niet-coderende genoom is gerelateerd past Baoxu verschillende genoombewerkingstechnieken toe, zoals CRISPR. “Met deze technieken kunnen we de genetische informatie in een genoom veranderen. We hebben controle over de transcriptie van het gen en kunnen deze stilleggen of juist extra stimuleren. Door die verschillende genen te manipuleren kunnen we proberen de genen te koppelen aan verschillende fenotypen. De verkregen informatie kunnen we dan relateren aan de kliniek om zo te voorspellen hoe patiënten mogelijk reageren op bepaalde behandelingen.”  

De charmes van het LUMC
“Wat het onderzoek in het LUMC zo speciaal maakt is dat ik mijn fundamentele onderzoekswerk gelijk kan vertalen naar de kliniek. Het LUMC heeft een brug geslagen tussen de onderzoeksfaciliteit en het ziekenhuis, en ironisch genoeg zijn de twee verbonden middels een brug.” Deze multidisciplinaire benadering, in een zeer internationale omgeving, is waar het LUMC echt in uitblinkt, vindt Baoxu. “Het is voor mij een prioriteit geworden om mezelf in zoveel mogelijk onderwerpen te verdiepen. Dit is ook de reden dat ik de transitie van celbiologie naar genetica heb gemaakt. Het is in mijn optiek belangrijk om kennis van meerdere onderwerpen en disciplines te hebben. En omdat het LUMC zo’n goede mix heeft van klinisch en fundamenteel onderzoek, verspreid over veel verschillende onderwerpen, heb ik ook echt het gevoel dat ik mijn kennis nog verder kan verbreden.”

Wat er voor Baoxu ook uitspringt bij het LUMC is de state-of-the-art apparatuur waar onderzoekers mee kunnen werken. “We hebben alle apparatuur beschikbaar voor onderzoek die je je maar kunt voorstellen. Al deze apparatuur is beschikbaar voor iedereen en we werken allemaal ook goed samen. Iedereen is bereid elkaar te helpen.” Dit laatste draagt ook bij aan wat Baoxu belangrijk vindt in zijn werk. “Ik hou van die saamhorigheid. Verschillende borrels en bijeenkomsten waar we kennis en successen met elkaar delen dragen ook echt bij aan dat familiegevoel. Daarnaast biedt mijn multiculturele ervaring ook toegevoegde waarde, omdat ik goed de connecties tussen verschillende culturen kan maken en verschillende wensen en behoeften begrijp, zoals bijvoorbeeld in China, waar ik ook regelmatig als ambassadeur van het LUMC mag optreden.”

Baoxu sluit af met het volgende: “Bij het LUMC heb ik nooit het gevoel dat ik hier alleen voor werk ben, de organisatie biedt me veel meer dan een werkplek. Ik vind dit onderdeel van mijn leven echt heel leuk en ik hoop dat anderen dezelfde ervaring kunnen hebben.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!