Tentoonstellingen Galerie LUMC

LUMC Projectruimte (beeldentuinproducties)

In de hoge en lichte projectruimte, gelegen naast de Galerie, geeft het LUMC om de twee jaar opdracht aan een kunstenaar een monumentaal kunstwerk te realiseren. De projectruimte is een uitnodigende plek in het gebouw, waar bezoekers los van de beslommeringen van een ziekenhuis, werk of studie, in een andere, imaginaire wereld kunnen treden.    

Henk Stallinga

Bewegend Licht

Het kunstwerk met de titel ‘Bewegend Licht’ bestaat uit 66 gebogen lichtbuizen die als balancerende mobielen de gehele ruimte innemen. De dunne buizen creëren een diversiteit aan lijntekeningen in de lucht en laten de dagelijkse en seizoensgebonden veranderingen van het daglicht zien.

Henk Stallinga maakt vaak gebruik van (onder)delen van in massa geproduceerde voorwerpen en industriële processen om conceptuele multimedia-installaties en sculpturen te bouwen. Licht, geluid en beweging in een minimalistische beeldtaal zijn terugkerende elementen in het werk. De concepten achter de werken zijn vaak gebaseerd op ons bewustzijn van de alledaagse wereld om ons heen. Dit omvat concepten zoals gevoel voor tijd, sonore en visuele waarneming en ervaring van energie in de vorm van licht, warmte of beweging.

U bent welkom om tussen de bewegende licht gebogen lichtlijnen te lopen en zo onderdeel te worden van het kunstwerk. Omhoogkijkend ziet u de traag bewegende licht-mobielen in de ruimte.

De lichtinstallatie Bewegend Licht is onderdeel van de tentoonstelling Healing Light die op 14 februari 2019 in Galerie LUMC werd geopend.

Henk Stallinga (1962) studeerde in 1993 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en richtte datzelfde jaar Studio Stallinga op. Het team van Studio Stallinga werkt aan een brede verscheidenheid van projecten binnen de kunsten; van lichtinstallaties en sculptuur tot video-installaties.

Logo Mondriaan fonds


Deze installatie is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds.