Patiëntenfolder

Instructies voor thuis na laserbehandeling van de vulva

U heeft vandaag een laserbehandeling van de vulva ondergaan. Hierbij hebben wij zo precies mogelijk de afwijkende gebieden met de laserstraal verwijderd. Soms is het niet mogelijk om alle plekken in een sessie te verwijderen. Uw behandelend arts heeft dit, indien van toepassing, met u besproken.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Gynaecologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De plekken voelen aan als brandwonden en moeten ook als zodanig beschouwd worden. Na de behandeling hebben wij deze ingesmeerd met zilversulfadiazinecreme. Dit is een ontsmettende crème, die bacteriegroei tegengaat en ook pijnstillend werkt. Wij hebben de tube aan u meegegeven.   

Het is de bedoeling dat u thuis minimaal 1 maal per dag dit op de plekken smeert, zolang de wonden open zijn.  Als de tube leeg is kunt u zonder recept een nieuwe tube kopen bij een drogist. U kunt deze crème ook afwisselend gebruiken met cetomacrogol+20% vaseline crème. Hiervoor krijgt u een recept mee naar huis.   

U kunt de wondjes afdekken met een absorberend verband, dit beschermt tegen schuren en druk. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld kraamverband van de drogist aanschaffen. Het is belangrijk dat u verband of inlegkruisjes gebruikt zonder kunststof of plastic. U spoelt de vulva minimaal 2 maal per dag schoon met lauw water (douche).

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Als pijnstilling kunt u paracetamol gebruiken, maximaal 4 maal per dag 1000 mg. De pijnklachten kunnen soms hevig zijn en houden in het algemeen 2 weken aan. In die tijd zullen de klachten wel geleidelijk aan minder worden. 

Tijdens de herstelperiode na de ingreep is het advies om ruimzittende kleding te dragen.  

Als het mogelijk is te slapen zonder ondergoed, bijvoorbeeld op een handdoek.  

Het (huid) gebied moet ontzien worden dus ook nog niet fietsen, sporten of seksueel contact hebben. Uw arts zal afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep instructies geven voor hoe lang dit nodig is  

In deze 2 weken zal het waarschijnlijk lastig zijn uw werk te verrichten, zeker als dit zittend werk is. Bespreek dit tijdig met uw werkgever indien dit van toepassing is. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mocht u vragen hebben over uw herstel of klachten hebben, kunt u telefonisch contact opnemen. 

Voor het LUMC  

Doordeweeks, binnen kantooruren: doktersassistentes polikliniek Gynaecologie 071 - 526 2858.
Buiten kantooruren: 071 - 526 2539.  

Voor het HMC  

Doordeweeks, binnen kantooruren: Gabriella de Boer 088 - 979 5493 of Clasien Blom 088 - 979 4348.
Buiten kantooruren: 088 - 979 2380