LUMC meet hoogste aantal graspollen sinds 2000

Hoge concentraties graspollen zorgen voor veel hooikoortsklachten

13 juli 2023
leestijd
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis hebben de afgelopen weken zeer veel graspollen geteld. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben voor veel gezondheidsklachten gezorgd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor hooikoortsmedicijnen dat is uitgegeven. Het graspollenseizoen loopt nu geleidelijk over in het bijvoetpollenseizoen. De piekperiode wordt tussen 20 juli en 4 augustus verwacht.

De graspollenconcentratie kon zo hoog oplopen, doordat de eerste maanden van dit jaar zeer nat en warm waren, waardoor de grassen goed groeiden. Vanaf het moment dat de grassen in bloei kwamen viel er weken lang geen druppel regen. De ideale omstandigheden voor graspollen! Opvallend aan dit jaar was dat de graspollenconcentratie lang hoog bleef. Normaal is het aantal dagen met een graspollenconcentratie boven de 80 pollen tussen de 2 en 15 dagen. Dit jaar kwam de pollenconcentratie 21 dagen boven de 80 bij het LUMC en 17 dagen bij het Elkerliek ziekenhuis. Beiden het hoogste aantal ooit.

Hoogste aantal graspollen sinds 2000

De teller van het LUMC stond begin juli al op ruim 5100 graspollen die geteld zijn dit jaar. Sinds het jaar 2000 werden niet meer zoveel graspollen aangetroffen. Bij het Elkerliek Ziekenhuis werden tot vorige week ruim 3400 graspollen geteld en staat het jaartotaal tot nu toe op de derde plek van hoogste jaren sinds 2000. Door de verdergaande verstedelijking rondom beide ziekenhuizen was er juist sprake van een dalende trend in het aantal graspollen dat wordt geteld.

Veel recepten voor hooikoortsmedicijnen

Mensen die gevoelig zijn voor graspollen hebben het effect van de hoge concentraties gemerkt. Ook mensen die normaal gesproken geen allergische klachten van graspollen hebben kunnen dit jaar klachten ervaren hebben. Uit de gegevens van Service Apotheek blijkt dat huisartsen meer recepten voor hooikoortsmedicijnen hebben uitgeschreven dan voorgaande jaren. Het aantal recepten voor Fluticason, een neusspray die wordt voorgeschreven bij zwaardere klachten, lag gedurende de maanden mei en juni 21% hoger dan in 2021 en 12% hoger dan vorig jaar. Het aantal voorschriften voor Desloratadine, een tablet voor mensen met mildere klachten, lag 14% hoger dan in 2021 en 18% hoger dan vorig jaar.

 

Figuur 1: wekelijks aantal Fluticasonvoorschriften dat via Serviceapotheken is uitgegeven in de graspollenperiode in 2021, 2022 en 2023 (Bron: Serviceapotheken)

In Figuur 2 is goed te zien dat het verloop in het aantal hooikoortsmedicijnen dat per week op recept is uitgeschreven en uitgegeven door Service Apotheek precies overeen komt met het verloop in het getelde aantal graspollen door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis.

 

Figuur 2: Wekelijks aantal graspollen geteld door het LUMC en het Elkerliek ziekenhuis van 15 mei tot en met 2 juli en het wekelijks aantal hooikoortsmedicijnen dat op recept verkregen is bij de Service Apotheken (Bron: LUMC, Elkerliek Ziekenhuis en Service Apotheek)

Bijvoetpollenseizoen

De graspollenconcentratie is inmiddels over het hoogtepunt heen en nadert het einde. Dit betekent niet dat het hooikoortsseizoen voorbij is. Er zullen nog steeds graspollen in de lucht aanwezig zijn en momenteel komen ook de eerste bijvoetplanten in bloei. Op basis van de berekening met de Pollenplanner van Wageningen University verwachten we dat de piekperiode van het bijvoetpollenseizoen tussen 20 juli en 4 augustus zal liggen. Bijvoet bloeit korter dan graspollen en minder mensen zijn gevoelig voor bijvoetpollen.

Hooikoorts en klimaatverandering

De analyses zijn uitgevoerd in het kader van het KAPPA-onderzoek waarin een breed consortium van organisaties onderzoek doet naar de invloed van klimaatverandering op hooikoorts. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.