Privacy statement

Voor deelnemers wetenschappelijk onderzoek

Door wetenschappelijk onderzoek kunnen we de zorg en de kennis van artsen en verpleegkundigen verbeteren. In het LUMC vindt medisch wetenschappelijk onderzoek plaats. Het doel daarvan is om betere behandelingen voor ziekten te vinden, meer over een ziekte te weten te komen of een ziekte op te sporen. Het LUMC ziet er heel goed op toe dat al het medisch wetenschappelijk onderzoek op een verantwoorde manier en volgens de wet plaatsvindt.

Medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen (proefpersonen)

Het kan zijn dat uw behandeld arts u persoonlijk om medewerking vraagt aan een wetenschappelijk onderzoek. Nee zeggen mag natuurlijk altijd. Dit heeft nooit consequenties voor uw behandeling. Ook tijdens het onderzoek mag u zich bedenken en uw eerder verleende toestemming weer intrekken. Gegevens die de onderzoeker tijdens het onderzoek over u verzamelt, blijven geheim.  

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische gegevens en/of met lichaamsmateriaal

Naast medisch wetenschappelijk onderzoek worden er in het LUMC ook onderzoeken op basis van dossieronderzoek gedaan. De verzamelde medische gegevens en/of afgenomen lichaamsmateriaal worden dan door de onderzoeker ingezien. Ook dit onderzoek moet aan strikte voorwaarden voldoen. Voor de uitvoering van dit type onderzoek hoeft men u niet altijd apart om toestemming te vragen, bijvoorbeeld wanneer er geen herleiding is tot uw persoonlijke gegevens. Dit wordt beoordeeld door een toetsingscommissie.

Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw verzamelde medische gegevens en/of uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek, dan kunt u dat doorgeven aan uw behandelend arts of op de afdeling waar u onder behandeling bent. U wordt dan niet benaderd voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek en uw verzamelde medische gegevens en/of uw lichaamsmateriaal wordt dan niet gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderzoek.