Privacy statement

Voor deelnemers wetenschappelijk onderzoek

Door wetenschappelijk onderzoek kunnen we de zorg en de kennis van artsen en verpleegkundigen verbeteren. In het LUMC vindt medisch wetenschappelijk onderzoek plaats. Het doel daarvan is om betere behandelingen voor ziekten te vinden, meer over een ziekte te weten te komen of een ziekte op te sporen. Het LUMC ziet er heel goed op toe dat al het medisch wetenschappelijk onderzoek op een verantwoorde manier en volgens de wet plaatsvindt.

Medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen (proefpersonen)

Het kan zijn dat uw behandeld arts u persoonlijk om medewerking vraagt aan een wetenschappelijk onderzoek. Nee zeggen mag natuurlijk altijd. Dit heeft nooit consequenties voor uw zorg. Ook tijdens het onderzoek mag u zich bedenken en uw eerder verleende toestemming weer intrekken.

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische gegevens en/of met lichaamsmateriaal

Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische gegevens en/of met lichaamsmateriaal

In het LUMC vind t medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen plaats, waarbij gebruik kan worden gemaakt van lichaamsmateriaal maar ook met gegevens uit uw medische dossier. Voor de uitvoering van dit type onderzoek hoeft men u niet altijd apart om toestemming te vragen, bijvoorbeeld wanneer de gebruikte gegevens niet naar u als persoon herleidbaar zijn. Ook dit onderzoek moet aan strikte voorwaarden voldoen:

  • We hergebruiken uw gegevens en/of lichaamsmateriaal. Dat betekent dat we niks extra’s verzamelen voor het wetenschappelijke onderzoek. We werken met de gegevens en lichaamsmaterialen die zijn verzameld voor uw zorg in het ziekenhuis.
  • We beschermen uw privacy. Alle gegevens beelden en lichaamsmaterialen krijgen een code zodat er niet achterhaald kan worden dat het om u gaat. Zo wordt uw naam bijvoorbeeld nooit gebruikt;
  • Er is geen risico voor uw gezondheid;
  • Het is moeilijk of bijna onmogelijk om toestemming te vragen. Bijvoorbeeld wanneer u bent overleden, verhuisd of wanneer u niet meer onder behandeling bent in het LUMC.

Dit wordt beoordeeld door een toetsingscommissie.

Heeft u hiertegen bezwaar?

Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw verzamelde medische gegevens en/of uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek, dan kunt u dat doorgeven aan uw behandelend arts of op de afdeling waar u onder behandeling bent. Uw verzamelde medische gegevens en/of uw lichaamsmateriaal wordt dan niet gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderzoek.

Indien u bezwaar heeft gemaakt tegen het gebruik van medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal kunt u dit terugvinden in mijnLUMC onder de tab Bezwaar tegen algemeen onderzoek.

Een uitgebreide toelichting op het gebruik van medische gegevens en lichaamsmateriaal vindt u op de pagina Patiëntenonderzoek.