Willem-Alexander Kinderziekenhuis

Kindercardiologie en kinderhartchirurgie

Het kinderhart centraal. De afdeling Kindercardiologie en kinderhartchirurgie van het LUMC is onderdeel van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). Het CAHAL is een nauwe samenwerking tussen het LUMC (waaronder het Willem-Alexander Kinderziekenhuis) en het Amsterdam UMC.

Het CAHAL bestaat al meer dan 25 jaar. Wij behandelen hartafwijkingen en hartritmestoornissen vanaf de foetale tot en met de volwassen leeftijd. Binnen deze zogenaamde ‘levensloopzorg’ hebben wij veel aandacht voor de persoonlijke begeleiding van patiënten en ouders.

Binnen het CAHAL zijn wij gespecialiseerd in foetale interventies (ingrepen aan het hart bij een ongeboren kinderen), hartkatheterisatie, complexe kinderhartchirurgie en behandeling van hartritmestoornissen.

Voor meer informatie over het CAHAL verwijzen wij naar onze website.

Behandelingen

Wij behandelen kinderen met aangeboren en verworven hartafwijkingen en kinderen met hartritmestoornissen.

CAHAL

In CAHAL werken specialisten en verpleegkundigen samen om de beste zorg voor het hart te bieden. Op de foetale en kinderleeftijd vinden alle ingrepen plaats in het LUMC. Het unieke cardiovasculair interventiecentrum (CVIC) biedt een zeer geavanceerde omgeving voor de behandeling van hartafwijkingen. Daarbij kunt u denken aan de zogenoemde hybride operatiekamers waar de kindercardioloog en kinderhartchirurg tegelijk een behandeling kunnen uitvoeren aan het hart.

Onderwijs en wetenschap

Onderwijs en wetenschap vinden wij heel belangrijk. We verrichten veel wetenschappelijk onderzoek. Het CAHAL is zelfs een van de grootste centra in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hartafwijkingen en hartritmestoornissen. Wij leiden hartspecialisten op uit binnen- en buitenland en we organiseren jaarlijks meerdere cursussen.

Lees hier meer over in ons jubileumboek naar aanleiding van ons 25-jarig bestaan.