Transplantatie Centrum

Leefstijl na een transplantatie

We willen zorgen dat u na een transplantatie zo fit en gezond mogelijk blijft. Daarom geven we u hierbij enkele belangrijke leefadviezen.

Alcohol en roken

We raden u af om veel alcohol te drinken na een transplantatie. Ook kunt u het beste stoppen met roken. Onderzoek toont aan dat roken een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Roken kan er ook aan bijdragen dat uw getransplanteerde orgaan minder lang meegaat.

Dieren

Omdat uw weerstand lager is door uw medicatie, moet u zo hygiënisch mogelijk omgaan met huisdieren en paarden. Vraag anderen om klusjes - zoals het verschonen van de kattenbak - te doen en gebruik anders handschoenen. Ook als u graag in de tuin werkt raden we u het gebruik van handschoenen aan. Dit is vanwege de uitwerpselen van katten die u kunt tegenkomen.

Vogels vormen een risico door de bacteriën die ze mogelijk bij zich dragen. Deze kunnen u een infectie bezorgen. Als een dier u bijt, krabt of steekt, ga dan meteen naar uw huisarts of neem contact op met uw behandelend arts van het Leids Universitair Medisch Centrum. Deze zal u dan een antibioticakuur voorschrijven. 

Sauna

Vanwege uw verminderde weerstand kunt u het eerste halfjaar na uw transplantatie beter geen sauna bezoeken. Vraag na deze tijd eerst aan uw arts of saunabezoek voor u aan te raden is.

Sporten

Sporten na een transplantatie is heel goed. Meer informatie leest u op de pagina Sporten na een transplantatie.

Voeding

Na een transplantatie speelt goede voeding een belangrijke rol. Meer informatie leest u op de pagina Voeding na een transplantatie.

Lees meer in het e-book Leven na transplantatie