Postdoc ‘Regulation of DNA Double-strand Break Repair’

Onderzoek & onderwijs

Je functie

De afdeling Humane Genetica is op zoek naar een postdoc voor onderzoek naar de cellulaire regulering van DNA-dubbelstrengsbreukherstel en hoe dit proces chromosomale stabiliteit bevordert.

In het kort

• Je hebt een MSc in Moleculaire biologie of een soortgelijke richting
• Je hebt hands-on-ervaring met standaard moleculair biologische technieken
• Je hebt een georganiseerde en zelfstandige werkhouding en beschikt over uitstekende communicatievaardigheden, met name in het Engels
• Eerdere ervaring met ‘high resolution microscopy’, ‘next generation sequencing’ en/of bio-informatica is mooi meegenomen, maar geen vereiste  

Wat ga je doen?

Een DNA-dubbelstrengsbreuk is één van de meest gevaarlijke type schade in ons DNA en slecht herstel kan leiden tot verscheidene ziektes zoals kanker en immunodeficiëntie. De cel heeft verschillende reparatiemechanismes om dubbelstrengsbreuken te herstellen. Hoewel deze individuele mechanismes in detail bestudeerd zijn, is er nog veel onduidelijkheid over hoe een cel de keuze maakt tussen de verschillende mechanismes en hoe deze mechanismes samen zorgen voor het behoud van genomische integriteit. Als postdoctorale fellow zul je onderzoek doen naar de cellulaire en moleculaire factoren die betrokken zijn bij deze zogenaamde ‘pathway choice’. Voor je onderzoek zul je cellulaire systemen ontwikkelen waarmee ‘pathway choice’ en breukherstel gevolgd kan worden door middel van ‘high resolution microscopy’ (onder andere ‘orbital tracking microscopy’). Ook zul je de genomische consequenties van breukherstel bekijken om zo de ‘pathway choice’ te bestuderen

Wat vragen wij?

Je bent een enthousiaste en ambitieuze wetenschapper en vindt het leuk om te werken in een jong internationaal team dat zich focust op het uitpluizen van fundamentele en mechanistische vraagstukken omtrent chromosomale stabiliteit. Je hebt hands-on-ervaring met bekende moleculair biologische tools (moleculair klonen, mammaliane celkweek, Western blotting, fluorescentie microscopie, flowcytometrie, CRISPR-Cas9 gemedieerde genbewerking, etc). Ervaring met ‘high resolution microscopy’, ‘next generation sequencing’ en/of bio-informatica-analyses werkt in je voordeel, maar is niet verplicht. Je bent georganiseerd, nauwkeurig en in staat om zelfstandig in een team te werken. Je hebt aantoonbaar kritisch en zelfstandig denkvermogen en hebt een of meerdere papers gepubliceerd als eerste auteur in peer-review vakbladen. Daarnaast heb je een flexibele houding en beschik je over goede communicatievaardigheden. Verder ben je vloeiend in geschreven en gesproken Engels.  

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor een jaar, met uitzicht op verlenging.
Voor de functie ontvangen we graag een motivatiebrief waarin je je interesse voor het onderzoeksonderwerp kenbaar maakt, een CV en de contactgegevens van twee referenten. De procedure bestaat uit een of meerdere gesprekken en het geven van een presentatie maakt ook onderdeel uit van de procedure. 

Berend van Meer, postdoc

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

De afdeling Humane Genetica is een breed georiënteerde onderzoeksafdeling, geleid door prof. dr. Silvère van der Maarel. De afdeling bestaat uit 21 onderzoeksgroepen die zijn ingebed in vier overkoepelende onderzoeksthema’s met onderwerpen variërend van fundamenteel onderzoek aan genoom stabiliteit tot de (epi)genetische bijdrage aan monogene, multifactoriële en verworven ziekten, en de vertaling naar klinische toepassingen. Je zult onderdeel uitmaken van de recentelijk gestarte onderzoeksgroep van dr. Sylvie Noordermeer in het onderzoeksthema ‘Genome instability and cancer’. De groep heeft een duidelijke focus op het begrijpen van de regulatie van DNA-dubbelstrengsbreukherstel en hoe dit proces chromosomale stabiliteit bevordert. Voor ons onderzoek gebruiken een grote variëteit aan cellulaire, biochemische en genomische assays.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Contact: dr. Sylvie Noordemeer, groepsleider, afdeling Humane Genetica
071 526 96 19

Solliciteren