Postdoc in Transitie naar Proefdiervrije Innovaties in het Biomedische Onderzoek

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Het LUMC en de Hogeschool Utrecht hebben de ‘Beyond Animal Testing Index’, BATI, ontwikkeld voor onderzoeksinstellingen om het succes van hun proefdierbeleid en de implementatie van proefdiervrije innovatie inzichtelijk te maken. De ontwikkeling van de ‘Beyond Animal Testing Index’, BATI, heeft de pilotfase bereikt. Nu zoeken wij een postdoc die onderzoek doet naar de toepasbaarheid en doelmatigheid van de BATI. Ben jij de geschikte kandidaat?

In het kort

• Je onderzoekt in de praktijk de BATI op toepasbaarheid en doelmatigheid
• Hiervoor doe je onderzoek bij een aantal academische centra
• Je houdt gerichte interviews en werksessies met stakeholders binnen en buiten de academische organisaties
• Maar ook verzamel je data uit publieke bronnen en andere nog te bepalen bronnen in alle lagen van de organisatie
• Je wordt aangesteld bij het LUMC vooralsnog voor de duur van één jaar

Wat ga je doen?

Als postdoc ga je in de praktijk de BATI op toepasbaarheid en doelmatigheid onderzoeken. Dit betekent dat je verschillende organisatieonderdelen van een aantal academische centra toetst op hun beleid en performance in vijf domeinen aan de hand van de strategische domeinen en bijbehorende indicatoren (opgenomen in de BATI). Dit toets je door middel van gerichte interviews en werksessies met stakeholders binnen en buiten de academische organisaties. Daarnaast richt je je op het gestructureerd verzamelen van relevante data van en over de organisatie in publieke bronnen, als wel binnen nog nader te identificeren bronnen in alle lagen van de organisatie zelf. Ook behoren het analyseren en evalueren van de BATI en het geven van advies voor verdere ontwikkeling (inhoud, governance, financiering) tot jouw taken.

Wat vragen wij?

Je bent gepromoveerd, bij voorkeur gerelateerd aan management policy analysis in de health and life sciences/gezondheidswetenschappen. Daarnaast heb je ervaring met kwalitatieve en participatieve onderzoeksmethoden en gerelateerde analysemethoden. Het is een voordeel als je ook aantoonbaar ervaring hebt met onderzoek met proefdieren en proefdiervrije methoden, en/of het beleidsterrein ‘gebruik van dieren voor wetenschappelijke doeleinden’. Ook gaat onze voorkeur uit naar een kandidaat die kennis heeft van en ervaring heeft met werken of onderzoek doen binnen academische en maatschappelijke organisaties. Aangezien je tijdens het onderzoek gerichte interviews gaat afnemen, is het belangrijk dat je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Verder ben je proactief, ondernemend en vooruitstrevend.

Meer informatie

De BATI is ontwikkeld in analogie met de Access to Medicine Index. Het is een benchmark gericht op het evalueren van beleid, uitvoering in de praktijk en transparantie van publieke onderzoeksorganisaties met betrekking tot innovatie in biomedisch onderzoek. Een en ander moet resulteren in verbeterd wetenschappelijk en biomedisch onderzoek, het delen van ‘good practices’ en maximale vermindering van dierproeven. De BATI beslaat vijf domeinen (general management en stakeholder engagement; research & development; capacity building; investments & grants, en intellectual property management). Ieder domein wordt beoordeeld aan de hand van indicatoren op drie strategische pijlers: commitment, transparantie en performance. Het pilotproject is gericht op het testen van de BATI in de praktijk bij maximaal drie academische onderzoekscentra. Het onderzoek sluit aan bij het transitieprogramma Proefdiervrije Innovatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Deze functie is ontstaan in samenwerking met TNO. Je wordt aangesteld bij het LUMC, vooralsnog voor de duur van één jaar.

Franca Witjas, PhD-kandidaat

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan hier de verhalen van onze LUMC-collega's

Je werkplek

Deze functie is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen het LUMC en TNO. Tijdens dit project word je ondersteund door twee studentenassistenten (totaal 0,5 fte) die bij de ontwikkeling van de BATI betrokken zijn geweest. De dagelijkse begeleiding is in handen van Cyrille Krul (lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry bij Hogeschool Utrecht) en Jan-Bas Prins (hoogleraar Proefdierwetenschappen, LUMC). De projectleiding wordt gevormd door de twee genoemde begeleiders en Reinout Stoop (senior scientist Metabolic Health Research van TNO).

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.  

Contact: Tineke Coenen, hoofd, Proefdiercentrum (PDC)
071 526 96 88

Solliciteren