PhD-kandidaat Reumatologie Systemische Sclerose

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Heb jij een achtergrond in de richting van geneeskunde, biomedische wetenschappen, biofarmaceutische wetenschappen en heb je interesse in onderzoek naar de functie van autoantilichamen in auto-immuunziekte? Dan is de afdeling Reumatologie op zoek naar jou!

In het kort

• Dit project heeft als doel om autoantilichaam-gemedieerde schade aan endotheelcellen te begrijpen en om tot verbeterde voorspelling van ziekteprogressie en het ontstaan van klinische complicaties te komen
• Het project betreft zowel fundamenteel als translationeel onderzoek
• Je beschikt over een MSc-diploma in Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Biofarmaceutische Wetenschappen of een vergelijkbare studierichting

Wat ga je doen?

Systemische sclerose (SSc) is een ernstige en heterogene auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door immuun dysregulatie, bloedvatafwijkingen en fibrosevorming in de huid en interne organen. Tot op heden is er nog weinig bekend over de mechanismes die leiden tot bloedafwijkingen. Onze onderzoeksgroep heeft gevonden dat antilichamen van SSc-patiënten, maar niet van gezonde controles, endotheel cellen activeren. Deze activatie kan geremd worden door antagonisten tegen de angiotensine II type 1 receptor (AT1R) en endotheline-1 type A receptor (ETaR), wat geleid heeft tot onze hypothese dat autoantilichamen gericht tegen de AT1R en ETaR leiden tot bloedvatschade en vervolgens fibrose in SSc. Dit project heeft als doel om autoantilichaam-gemedieerde endotheel celschade te begrijpen en om tot verbeterde voorspelling van ziekteprogressie en het ontstaan van klinische complicaties te komen. In dit project zullen de moleculaire en cellulaire werkingsmechanismes van patiënt-geïsoleerde autoantilichamen op endotheel celschade worden onderzocht. Daarnaast zullen de aanwezigheid en functionele effecten van deze autoantilichamen worden gecorreleerd aan klinische parameters. Technieken die gebruikt zullen worden zijn B-cel receptor sequencing enklonering , epitope mapping studies en functionele experimenten om de effecten van autoantilichamen op receptor signalering en endotheel cel activatie te bestuderen. Dit project omvat zowel fundamenteel als translationeel onderzoek en zal worden uitgevoerd in een multidisciplinair en enthousiast team van analisten, basale immunologie onderzoekers en reumatologen.

Wat vragen wij?

We zijn op zoek naar een nieuwsgierige en ambitieuze kandidaat met een MSc-diploma in Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Biofarmaceutische Wetenschappen of een vergelijkbare studierichting. Je hebt een flexibele instelling, uitstekende communicatievaardigheden en de vaardigheid om in een multidisciplinair team van onderzoekers, reumatologen en analisten te werken. Je hebt aantoonbaar interesse in cellulaire immunologie en/of auto-immuniteit. Affiniteit met en/of ervaring in celkweek, moleculaire biologie en bioinformatica wordt gewaardeerd.

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.495,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.196,- in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, CAO UMC).

Het geven van een presentatie behoort tot de procedure en voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Franca Witjas, PhD-kandidaat

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan hier de verhalen van onze LUMC-collega's

Je werkplek

Op de afdeling Reumatologie, een ‘EULAR Centre of Excellence’, wordt onderzoek verricht naar de pathogenese van verschillende auto-immuunziekten. Het Reumatologielaboratorium bestaat uit 35 enthousiaste postdocs, PhD-kandidaten, en researchanalisten. De Reumatologiekliniek en de onderzoekers in het lab werken nauw met elkaar samen om fundamenteel en klinisch onderzoek zoveel mogelijk te integreren. Dit project is een samenwerking met de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Laura Heitman van het Leiden Academic Centre for Drug Research, Universiteit Leiden.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken. In het kader van de opleiding zijn er mogelijkheden voor deelnemen aan cursussen, symposia en seminars.

Contact: Cynthia Fehres, postdoctoral onderzoeker, afdeling Reumatologie
071-526 22 21
c.m.fehres@lumc.nl

Solliciteren