PhD-kandidaat Radiologie  

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Molecular imaging en image guided surgery bestrijken een breed gebied aan toepassingen. Denk aan de imaging van tumoren, zenuwen of andere structuren in het lichaam. Wij gebruiken hier sinds jaar en dag multi-modale tracers voor die zowel fluorescent als radioactief zijn. De chemie die daarbij komt kijken is dan ook zeer divers en vereist telkens de juiste synthesestrategie. Een extra synthetische uitdaging hierbij is dat succesvolle verbindingen in de toekomst onder good manufacturing practice (GMP; samen met onze apotheek) geproduceerd moeten kunnen worden. Ook radiolabelen van verbindingen met radioactieve elementen behoort tot het werkpalet. Wil jij innovatieve chemie beoefenen binnen een medische setting? Dan ben jij de PhD-kandidaat die wij zoeken!

In het kort

• Je doet onderzoek op de afdeling Radiologie
• Je betrekt jouw synthesekennis bij dit onderzoek en denkt ook na over de praktische toepassing
• Je zet chemische innovatie in om (multi-modale) imaging tracers te ontwikkelen
• Einddoel van het onderzoek is om de accuraatheid van chirurgische ingrepen te verbeteren

Wat ga je doen?

Als PhD-kandidaat richt je je op de technologische innovatie, onder andere op de productie van receptor-specifieke vectoren en de inclusie van fluorescente, radioactieve en/of hybride labels daarop. Met als ultiem doel om de precisie van chirurgische ingrepen in de toekomst te verbeteren. Dit alles vindt plaats in de context van een prestigieuze NWO-TTW-VICI-beurs. Terwijl jij werkt aan tracerontwikkeling (chemie) op ons organische chemielab, werken je naaste collega’s aan het ontwikkelen van bijpassende camera’s en de validatie van de ontwikkelde technieken in (pre)klinische implementatie studies. Dit creëert een dynamische werkomgeving in een multidisciplinair team met bewezen expertise op het transleren van nieuwe beeldvormingstechnieken naar de kliniek. Een van de specifieke chemische uitdagingen is om doormiddel van de chemische samenstelling van een tracer de biodistributie en receptor-affiniteit te controleren. Daarnaast moet de tracer vanzelfsprekend verenigbaar zijn met de door ons in-huis ontwikkelde imaging hardware (bijvoorbeeld multispectrale fluorescentie camera’s) en software (bijvoorbeeld navigatie aan de hand van augmented- en virtual-reality technieken). Samen met je collega’s zorg jij ervoor dat er ontwikkelingen plaatsvinden waar patiënten daadwerkelijk baat bij hebben.

Wat vragen wij?

We zoeken een excellente en ambitieuze kandidaat met een MSc-graad in organische chemie of een soortgelijke richting. Je bent enthousiast, gedreven en accuraat en je hebt uitstekende sociale en organisatorische vaardigheden. Een hoge mate van zelfstandigheid en vindingrijkheid helpt je om optimaal de meerwaarde te halen uit de nauwe samenwerking in een multidisciplinair team. Het is belangrijk dat je vloeiend bent in zowel geschreven als gesproken Engels.

Meer informatie

Het salaris begint met € 2.495,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.196,- bruto per maand in het derde jaar (schaal PRO, CAO UMC).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.  

Leoni Abendstein

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Het Interventional Molecular Imaging laboratorium (IMI-Lab) bestaat uit een multidisciplinair onderzoeksteam dat onderdeel is van de afdeling Radiologie. Binnen het IMI-lab werken naast verschillende chemici, ook biologen, ingenieurs, natuurkundigen en artsen. Productie van verbindingen voor klinisch gebruik vindt plaats in nauwe samenwerking met de apotheek van het LUMC en het GMP radiochemielab. Het IMI-lab werkt voor klinische studies nauw samen met artsen binnen het LUMC en op het Nederlands kanker instituut-Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Amsterdam, Nederland). Voor preklinische evaluatie en chirurgische training is er een nauwe samenwerking met ORSI Academy (Melle, België).

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken. Binnen de klinische omgeving van het LUMC en NKI-AvL en de bedrijfsomgeving van ORSI kom je in contact met de belangrijkste chirurgische bedrijven en medische eindgebruikers, waardoor je PhD-netwerk vergroot wordt. Daarnaast krijg je bij ons de kans om samen te werken met studenten en postdocs en kun je verschillende lezingen, seminars en workshops bijwonen.

Contact: Fijs van Leeuwen, professor, afdeling Radiologie
071 526 60 29

Solliciteren