Onderzoeker Psychiatrie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Het LUMC biedt in samenwerking met de Mydecine Innovations Group een bijzondere onderzoeksfunctie aan. Heb jij affiniteit met wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Dan ben jij misschien wel de onderzoeker waar de afdeling Psychiatrie naar op zoek is!

In het kort

• Het LUMC, in samenwerking met internationale partners, doet onderzoek naar de inzet van psilocybine bij PTSS-klachten
• Jij draagt zorg voor de voorbereiding en het opzetten van onderzoeksprotocollen bij onze klinische trials
• Daarnaast coördineer je de activiteiten gericht op het verder ontwikkelen van de kennis over psychedelische ondersteunende therapie
• De start van de studies is beoogd voor het begin van 2022

Wat ga je doen?

Sinds enkele jaren is er toenemend interesse om psychoactieve stoffen te onderzoeken in hun toepassing als katalytisch middel voor het psychotherapeutisch proces bij posttraumatische stressstoornis. In een samenwerking tussen het LUMC en Mydecine Innovations Group lopen op dit moment enkele projecten waarin een zeer innovatieve behandeling wordt onderzocht die intensiever en persoonlijker is, genaamd psilocybine ondersteunde psychotherapie. Psilocybine wordt ingezet bij behandeling van ernstige depressies en heeft een breakthrough status gekregen. MDMA wordt onderzocht bij PTSS en heeft veel belovende resultaten laten zien in enkele gerandomiseerde studies. De behandeling is analoog aan die van MDMA ondersteunde psychotherapie. Uit de resultaten van onderzoek tot nu toe is naar voren gekomen dat de inzet van psilocybine een erg gunstige ontwikkeling kan opleveren in de verwerking van PTSS-klachten, in bijzonder bij een groep die hier veel van zou kunnen profiteren, zoals geüniformeerde professionals en oorlogsveteranen. Er zijn twee promotietrajecten gestart op dit thema. De ambitie van het opzetten van klinische trials vraagt om onderzoekers in het bijzonder bij de voorbereiding en het schrijven van onderzoeksprotocollen in samenwerking met de sponsor van deze studies. Als onderzoeker draag je zorg voor de samenwerkingsrelaties tussen de deelnemende instellingen. Je schrijft interventie en draaiboeken uit met de buitenlandse partners in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Je borgt nieuwe bevindingen en verwerkt deze in de protocollen. Daarnaast help je mee met de coördinatie van de activiteiten gericht op het verder ontwikkelen van kennis over psychedelisch ondersteunende therapie in kader van PTSS.

Wat vragen wij?

Wij zoeken een enthousiaste researcher met een afgeronde masteropleiding (Klinische) (neuro)Psychologie of Cognitieve Neurowetenschappen. Daarnaast neem je enkele jaren werkervaring  binnen de (militaire) GGZ met je mee, of aantoonbare affiniteit met geüniformeerden (militairen/veteranen/politie). Ook heb je aantoonbare interesse in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en affiniteit met de opbouw van innovatieve behandeltechnieken, in bijzonder met betrekking tot psychedelica. Je bent uiterst analytisch vaardig, goed in methodisch werken en oplossingsgericht bij het opzetten van onderzoek en het verwerken van informatie en protocollen voor de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Je bent in het bezit van een sterk plan- en organisatievermogen voor het assisteren bij onderzoeksprojecten. Daarnaast heb je goede sociale vaardigheden en beheersing van de Engelse taal. Je drukt je zowel mondeling en schriftelijk makkelijk uit voor het overbrengen van informatie, het schrijven van protocollen, rapportages en publicaties op (inter)nationaal niveau.

Meer informatie

Deze functie bedraagt een tijdelijk dienstverband voor de duur van tien maanden. De start van de studies is beoogd voor het begin van 2022.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Asel Arykbaeva

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

De afdeling Psychiatrie biedt zorg aan mensen met een psychiatrische aandoening en werkt nauw samen met zorgorganisaties in de regio op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en opleiding. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van prof. dr. Eric Vermetten, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en anderzijds aan Mydecine Innovations Group, drs. Erwin Krediet, promovendus LUMC, drs. Martijn Koolen, promovendus LUMC en dr. Michiel van Elk, verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen.  

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: prof. dr. Eric Vermetten, hoogleraar, afdeling Psychiatrie
071 526 48 27
e.vermetten@lumc.nl

Solliciteren