FAIR Datasteward

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wil jij bijdragen aan verbetering van de zorg en innovatief onderzoek door hoogwaardige data beschikbaar te maken voor hergebruik? Wil je samenwerken met een toonaangevende groep op het gebied van FAIR data? En word je enthousiast van adviseren, kennis delen en het organiseren van bijeenkomsten met betrekking tot datastewardship? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren op deze functie.

In het kort

• Je maakt onderdeel uit van het LUMC Data Competence Center (DCC)
• Je werkt multidisciplinair samen in een academische werkomgeving
• Je draagt bij aan bewustwording met betrekking tot FAIR data binnen het LUMC en daarbuiten
• Je brengt het FAIR maken van data in de praktijk met een ‘al doende leren’ aanpak
• Je hebt affiniteit met computationele biologie of bioinformatica en bijbehorende dataverzamelingen

Wat ga je doen?

Als FAIR datasteward richt je je op het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van data voor mens en machine ten behoeve van secundair gebruik in de zorg, het onderzoek of het onderwijs. Je wordt hiervoor ingezet (‘embedded’) op verschillende projecten. Bijvoorbeeld door voor het Leiden Center for Computational Oncology samen met zorgprofessionals, onderzoekers en andere datastewards te bepalen welke domeinspecifieke metadata relevant zijn voor het vindbaar en begrijpelijk maken van de betreffende data. Door het toepassen van internationale ontologieën, thesauri en codestelsels, zoals bijvoorbeeld DCAT, SNOMED CT, LOINC, ICD en HPO, stimuleer je standaardisatie en het machine-leesbaar maken van (meta)data. Verder experimenteer je met die machine-leesbare (meta)data met behulp van tools zoals Euretos, Disqover en FAIR Data Points. In de context van het LUMC-DCC heb je ook een meer adviserende rol. Je ondersteunt bij en adviseert over het opstellen van Data Management Plannen (DMP’s), informed consent, datalicenties en het deponeren van data in data repositories. De kennis en ervaringen die je opdoet in projecten deel je met anderen en vertaal je naar ‘standard operating procedures’ en ‘FAIR Implementation Profiles’. Ook draag je bij aan bewustwording ten aanzien van FAIR data onder verschillende doelgroepen en aan het vormgeven van een team van LUMC datastewards.

Wat vragen wij?

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste kandidaat met een afgeronde wo-opleiding of PhD richting bioinformatica, computerwetenschappen, moleculaire biologie of een soortgelijke opleiding. Je bent in staat om kennis te abstraheren en modelleren voor computationele toepassingen. Je hebt bij voorkeur ervaring met research data management in het algemeen en specifiek met ontologisch modelleren of semantische webtechieken. Je hebt affiniteit met sequencing, omics en/of imaging data. In deze functie zijn ook communicatieve en sociale vaardigheden essentieel. Kernwoorden daarbij zijn: teamspeler, klant- en oplossingsgericht, netwerker, initiatiefrijk, flexibel.

Meer informatie

De sectie Advanced Data Management is onderdeel van de afdeling Biomedical Data Sciences. Meer informatie over beide vind je hier. Meer informatie over de Biosemantics-groep vind je hier.

Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar met uitzicht op verlenging.

Voor deze functie kunnen wij referenties opvragen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Chris Comenencia

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je wordt aangesteld bij de sectie Advanced Data Management (ADM) van de afdeling Biomedical Data Sciences en bent daarnaast onderdeel van een enthousiast team dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van het LUMC DCC. Je werkt daardoor samen met onderzoekers, medisch specialisten, data stewards en software engineers van verschillende afdelingen. Je ontvangt ook ondersteuning van de Biosemantics-groep van de afdeling Humane Genetica. ADM biedt als kenniscentrum ondersteuning, advies en onderwijs op het gebied van datamanagement en datastewardship voor onderzoek(ers) en levert een bijdrage aan nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. De Biosemantics-groep richt zich op door FAIR geïnspireerd translationeel dataonderzoek naar zeldzame en genetische ziekten. De groep is initiatiefnemer van de FAIR-principes en loopt internationaal voorop bij de implementatie ervan, met nadruk op interoperabiliteit en computer-leesbaarheid.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: Niek van Ulzen, datasteward sectie Advanced Data Management

E-mail: n.r.van_ulzen@lumc.nl

Solliciteren