Dierenarts (Knaagdieren)

Medisch & klinisch

Je functie

Bekommer je je graag om de gezondheid en het welzijn van (proef)dieren en wil je ervaren hoe het is om te werken bij een universitair medisch centrum? Dan is dit je kans! Voor ons proefdiercentrum (PDC) zijn wij per direct op zoek naar een dierenarts die het PDC komt versterken.

In het kort

• Naast klinisch dierenarts geef je ook, als aangewezen dierenarts, ondersteuning aan de IvD
• Je adviseert je collega’s met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van de (proef)dieren, met name knaagdieren
• Je bent betrokken bij onderwijs, waaronder proefdierkunde en geeft praktische trainingen aan collega’s
• Indien nodig ben je ook dierenarts voor de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden  
• Je bent op de hoogte van ‘best practices’ via literatuur en het netwerk van proefdierdierenartsen in Nederland.

Wat ga je doen?

In een universitair medisch centrum is werken met proefdieren een onmisbaar onderdeel van wetenschappelijk onderzoek. We vinden het bij het LUMC van groot belang dat er professioneel en met de grootste zorg wordt omgegaan met proefdieren. Jouw taken als dierenarts zijn opgedeeld in klinische taken en het geven van ondersteuning aan de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) als aangewezen dierenarts. Als klinisch dierenarts ben je het eerste contact voor meldingen ten aanzien van zieke dieren in ons PDC. Op verzoek van onze dierverzorgers, biotechnici en onderzoekers stel je een diagnose en behandelplan op voor deze zieke dieren. Ook adviseer je hen over fenotypering van muizenstammen met potentieel ongerief. In veel voorkomende gevallen werk je nauw samen met de patholoog DVM. Onze onderzoekers adviseer je over anesthesie, pijnbestrijding en invasieve handelingen tijdens het uitvoeren van hun experiment en ook ben je verantwoordelijk voor het opstellen van relevante WI / SOP’s. Onze kwaliteitsfunctionaris adviseer je, indien nodig, over de gezondheidsbewaking van onze dieren. Verder ben je als dierenarts betrokken bij het onderwijs Proefdierkunde en geef je aan onze medewerkers voor biotechnische handelingen praktische training. Indien nodig, ben je ook dierenarts voor de de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden. Daarnaast werk je natuurlijk als aangewezen dierenarts voor de IvD. Dit houdt in dat je, naast je klinische taken in het PDC, een adviserende rol hebt richting de IvD over vergunningsaanvragen Wet op de Dierproeven (Wod) en onderzoeksplannen. Ook neem je deel aan het integrale overleg tussen het PDC en de IvD.

Wat vragen wij?

Je hebt een afgeronde opleiding als dierenarts en bij voorkeur ben je ook in het bezit van, volgens de Wod, een  Art. 9 erkenning om met proefdieren te werken of ben je bereid deze op korte termijn te behalen (het PDC geeft deze opleiding zelf). Het is een pre als je ervaring of affiniteit hebt met knaagdieren in een dierexperimentele omgeving. Daarnaast kun je goed samenwerken, ben je flexibel en zelfstandig. Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal en je vindt het geen probleem om zorgvuldig, volgens strikte richtlijnen en instructies, te werken. Verder voel je je thuis in een academische omgeving en beschik je over een collegiale instelling.

Meer informatie

Je bent bereid om buiten werktijden telefonisch bereikbaar te zijn voor spoedgevallen. Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de periode een jaar met mogelijk uitzicht op een vast contract.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Evelien Luijt, recruiter

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Het PDC is aangewezen als de enige plaats binnen het LUMC waar onderzoek met proefdieren mag plaatsvinden. Binnen deze proefdierfaciliteit zijn gediplomeerde dierverzorgers, biotechnici en dierenarts alle dagen van het jaar verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren. Het PDC richt zich op het realiseren van optimale condities waarbinnen dierexperimenteel onderzoek kan worden verricht, waarbij wordt voldaan aan de Europese en Nederlandse wettelijke eisen voor de huisvesting van (knaag)dieren voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het is een centrum van expertise voor de huisvesting en zorg voor proefdieren, voor het geven van richting aan de uitvoering van dierexperimenten en voor educatie en training in het vakgebied.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert jou bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: Tineke Coenen, hoofd PDC
071 526 96 88

Solliciteren