Arts-onderzoeker T-Cel Receptor Gentherapie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste arts-onderzoeker die ons team komt versterken om de HA-1H T-celreceptorgentherapiestudie, die in juli 2020 start, uit te voeren in patiënten met hematologische maligniteiten. Heb jij interesse in immuuntherapie en is de translatie van laboratoriumbevindingen naar klinische toepassing iets wat jou boeit? Dan zijn wij op zoek naar jou!

In het kort

• Je bekleedt een promovenduspositie bij de afdeling Hematologie
• Je werkt met cellulaire technieken om de productie van T-celreceptor (TCR) gemodificeerde T-cellen te optimaliseren
• Je werkt mee en begeleidt de GMP- (good manufacturing practice) productie van het TCR-gemodificeerde celproduct en de monitoring van de patiënten na infusie van het genetisch gemodificeerde T-celproduct
• Je hebt contact met andere academische centra binnen Nederland om patiënten te rekruteren en logistiek de inclusie van deze patiënten te regelen  
• Je bent medeverantwoordelijk voor een goede samenwerking met de subsidieverstrekker Medigene AG
• De resultaten van deze TCR-gentherapie zullen bijdragen aan het verbeteren van de behandeling van patiënten met leukemie, lymfoom en multiple myeloom

Wat ga je doen?

Immunotherapie is een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem versterkt en gemanipuleerd wordt om kanker te bestrijden. Recent is in klinische studies aangetoond dat genetisch veranderde afweercellen werkzaam kunnen zijn in patiënten met kanker. Deze behandelingen zijn erop gericht dat eiwitten op de kankercellen herkend worden door de afweercellen, waarna de kankercellen gedood worden.  De afweercellen zijn voor deze behandeling met behulp van gentherapie uitgerust met verschillende herkenningsstructuren genaamd: chimere-antigeenreceptoren (CAR) of T-celreceptoren (TCR). Recent heeft onze onderzoeksgroep een TCR-gentherapiestudie uitgevoerd bij patiënten met leukemie na allogene stamceltransplantatie. Deze studie toonde aan dat het mogelijk was om deze genetisch gemodificeerde T-cellen te maken onder Good Manufacturing Practice (GMP) condities en dat deze gemodificeerde cellen veilig konden worden toegediend aan de patiënten. In de nieuwe HA-1H TCR-gentherapiestudie willen wij samen met het bedrijf Medigene AG met een geoptimaliseerd(e) HA-1H TCR-product en behandelstrategie patiënten, met een teruggekeerde of persisterende leukemie, behandelen. Voor deze studie zul je met andere academische centra binnen Nederland contact hebben om patiënten te rekruteren en logistiek de inclusie van deze patiënten te regelen. Je neemt deel aan de GMP- (good manufacturing practice) productie van het TCR-gemodificeerde celproduct en de monitoring en evaluatie van de patiënten na infusie van T-cellen. Daarnaast werk je aan het verder verfijnen en optimaliseren van cellulaire therapieën.

Wat vragen wij?

We zoeken een ambitieuze kandidaat met een mastergraad in de geneeskunde. Je hebt een interesse in immunologie en hematologie. Laboratoriumervaring op het gebied van immunologie strekt tot de aanbeveling. Wij zijn op zoek naar een kandidaat met een proactieve houding die in staat is om samen te werken met zowel onderzoekers, clinici, researchanalisten, zorgmedewerkers als mensen uit het bedrijfsleven.

Meer informatie

Als arts-onderzoeker krijg je een dienstverband ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de arbeidsovereenkomst, met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt maximaal € 4.615,- bruto per maand op fulltime basis (schaal 10, cao UMC).

Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.

De functie start op 1 september 2020.

Je kunt ook contact opnemen met Peter van Balen hematoloog, afdeling Hematologie, telefoon 071 526 22 71.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Franca Witjas, PhD-kandidaat

Franca Witjas

“Je hebt hier eindeloos veel mogelijkheden om van elke dag een nieuwe ervaring te maken.”

Je werkplek

Het onderzoek van de afdeling Hematologie richt zich al jaren op cellulaire interventies na allogene stamceltransplantaties met het doel complicaties van deze behandeling te verminderen met behoud van effectiviteit. Het Laboratorium van Experimentele Hematologie bestaat uit 16 promovendi en postdocs en 16 researchanalisten en met verschillende groepen zul je intensief samenwerken. Het LUMC beschikt over een interdivisionele GMP- (good manufacturing practice) faciliteit die volledig is toegerust voor het ontwikkelen en produceren van ATMPs (advanced therapy medicinal products) zoals HA-1H TCR-getransduceerde cellen.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: dr. Mirjam Heemskerk, associate professor, afdeling Hematologie
071 526 32 07

Solliciteren