Sociotherapeut Curium

Martijn van Veen

Met kinderen werken? Dat leek Martijn van Veen niets. Toch werkt hij nu met autistische kinderen en hij vindt het fantastisch. Sterker nog, in 2019 werd hij uitgeroepen tot jeugdzorgmedewerker van het jaar. “Als ik iets met de kinderen heb gemaakt dan stralen ze van trots. Dat is het allermooiste cadeau dat ik kan krijgen.”

Tijdens zijn loopbaan binnen de zorg zijn er al veel doelgroepen voorbij gekomen. Zo begon Martijn met dove volwassenen met een psychische stoornis. In deze periode leerde hij gebarentaal en de stap naar het werken met dove kinderen binnen Curium leek dan ook niet zo groot. “Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening vond ik alle doelgroepen interessant, maar kinderen leken me veel te druk.” Toch waagde hij de gok en ging een dagje proefdraaien bij de groep dove kinderen. “En dat was waanzinnig gaaf!” Het was in deze periode dat hij een eigen ‘naamgebaar’ kreeg. “Zo’n naamgebaar ontstaat meestal uit de eerst letter van je naam, gecombineerd met een van je hobby’s of passies. Bij mij was dat overduidelijk: koken.” 

Van fonduestel tot keuken
Eten, koken en de moestuin verzorgen. Het is bij elke groep voor Martijn een terugkerend thema. “Ik vind het heerlijk om met de kinderen boodschappen te doen en te koken.” Bovendien haalt de betrokken sociotherapeut uit elke activiteit een leermoment. “Als ik met een van de kinderen naar de winkel ga, dan gaat het niet alleen om het halen van de boodschap. De weg ernaar toe is een verkeerstraining en van het winkelen en afrekenen met de caissière maak ik een sociale vaardigheidstraining.” Zo kan Martijn de leerdoelen van de kinderen combineren met zijn passie voor koken. Toch was dat niet altijd gemakkelijk. “Voorheen was er geen keuken, kraan of oven. We hadden alleen een klein fonteintje in de wc en koken deden we op het fonduestel. De afwas verzamelden we in emmers en sleepten we van boven naar beneden.” 

“Bij LUMC Curium krijg je de ruimte om je eigen kracht in te zetten.”

Martijn van Veen

Toch zette Martijn door en dat bleef niet onopgemerkt. In 2019 gaf zijn leidinggevende hem daarom op voor jeugdzorgmedewerker van het jaar. En met succes! Hij werd verkozen tot winnaar en kreeg een cheque van 7.500 euro om een keuken binnen Curium te realiseren. “In de keuken hebben we nu zelfs een verlaagd deel voor de kinderen. We kunnen hier gemakkelijk samen aan de slag met allerlei recepten. En het maakt mij niet uit of het een simpel soepje wordt of dat we koekjes bakken. Het doel is dat wat ze ook willen maken slaagt en daar help ik ze uiteraard bij. Zo maken we het samen tot een succes.” Bovendien is de keuken volgens Martijn de perfecte plek om kinderen stapje voor stapje uit te dagen. Het meest bijzondere moment was misschien wel het haring kaken: “De meeste kinderen vonden het vies en wilde hier echt niet bij helpen. Maar dan was het al een overwinning als ze in dezelfde ruimte wilden te staan of op gegeven moment de vis aan durfden te raken. Er zijn nu zelfs een aantal kinderen dat vis lekker vindt. Dat zijn hele mooie stappen!” 

Zorg voor de medewerkers
Behalve de energie die hij krijgt van de kinderen is ook het team heel belangrijk voor Martijn. “We doen het samen en het is heel gaaf dat je met het team zo veel voor anderen kunt betekenen.” Tot slot geeft onze bevlogen sociotherapeut mee dat je binnen LUMC Curium alle kanten op kunt. “Van vakinhoudelijk tot organisatorisch: iedereen met interesse of een achtergrond in de zorg kan hier zijn plekje vinden. We geven hier bijvoorbeeld ook muziek- en beeldtherapie en werken met allerlei verschillende doelgroepen. Bovendien is er ook echt zorg voor de medewerkers. Door middel van intervisie, het bespreken van casussen en de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen. Wij zorgen voor onze cliënten, maar binnen LUMC Curium wordt ook goed voor jou gezorgd!”

Word jij mijn nieuwe collega?