Hine van Os, PhD-kandidaat Neurologie

“Juist door samenwerkingen tussen verschillende onderzoeksgroepen, die ook binnen Universiteit Leiden en het LUMC bezig zijn, kan je ook echt tot een impact komen.” Door middel van samenwerken impact maken. Dát is wat promovendus Hine van Os met zijn onderzoek wil bereiken.

Al tijdens zijn studie Geneeskunde is Hine de onderzoekswereld ingedoken via het MD/PhD-traject van het LUMC. Dit traject biedt het LUMC speciaal aan om studenten de kans te geven hun onderzoekersloopbaan een vliegende start te geven. 


De beginselen van een belangrijk onderzoek
Het onderzoek dat Hine begon als student Geneeskunde zet hij nu voort als volwaardige PhD-kandidaat. Onder supervisie van prof. Marieke Wermer en samen met de Hartstichting hoopt Hine momenteel tot een betere risicoschatting van beroerte bij vrouwen te komen  middels kunstmatige intelligentie. En bij zo’n onderzoek kun je hulp van een groot aantal afdelingen goed gebruiken. En volgens Hine is dat een van de dingen waar het LUMC in uitblinkt.


Samenwerken tijdens je onderzoek; in het LUMC vanzelfsprekend
Want, zoals Hine vertelt: “Het LUMC organiseert bijvoorbeeld cursussen en lezingen die bedoeld zijn voor alle PhD-studenten, vanuit verschillende disciplines.” Het primaire doel is natuurlijk om de kandidaten te ontwikkelen, maar ook met elkaar te verbinden. En ook het onderzoek van Hine leent zich bij uitstek voor samenwerking en verbinding: “Zelf werk ik op de afdeling Neurologie. Daarnaast werk ik nauw samen met Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, helpt de afdeling Biostatistiek me met de analyses van data en denkt de afdeling Epidemiologie mee met het gehele onderzoeksproces. En gedurende het gehele proces worden we gesteund door de geweldige IT-services van de afdeling Medical Intelligence.” Kortom, een PhD in het LUMC doe je verre van alleen.  


Het LUMC als centrum voor persoonlijke ontwikkeling
Naast dat je samenwerkt voor je onderzoek en daar veel van leert, ontwikkel je je ook persoonlijk door de laagdrempeligheid van de organisatie, zo vertelt Hine ons: “Specialisten op verschillende gebieden en van verschillende afdelingen zijn allemaal heel benaderbaar. Hier heb je als onderzoeker natuurlijk ook heel veel aan. Die laagdrempeligheid van het onderling overleggen is ontzettend goed voor kennisdeling en ook gewoon heel leuk. Als je mooi onderzoek wilt doen heb je in mijn ervaring weinig te maken met ‘hiërarchische situaties’”. Professors staan open voor overleg over lastige dingen, of heikele punten in je onderzoek. Hen benaderen kan gewoon.”


PhD-kandidaten worden in het LUMC aan elkaar verbonden en zoeken elkaar ook op
Als onderzoeker in opleiding zoek je niet alleen toenadering bij de specialisten en supervisors. “Nee,”, zegt Hine, “naast dat PhD-kandidaten aan elkaar verbonden worden door het LUMC, zoeken we elkaar ook zelf op. Op de afdeling Neurologie organiseren we bijvoorbeeld een statistieklunch. Dan nemen we met elkaar een boek door en helpen elkaar zo vooruit.” 


Maar de saamhorigheid van PhD-kandidaten drukt zich niet alleen uit in zakelijke lunches. PhD-kandidaten weten ook met elkaar te ontspannen, zegt Hine: “We hebben ook allerlei sociale activiteiten georganiseerd. Zo wordt iedereen iedere vrijdagmiddag uitgenodigd om naar de bar te komen binnen de faculteit. Zo weten we ook samen plezier te maken buiten het werk om.”


De toekomst van zijn onderzoek
Hine hoopt met zijn onderzoek tot een pilot-implementatie te komen van zijn bevindingen. Als het aan Hine ligt werken huisartsen na zijn studie met geautomatiseerde risicoanalyses om beroertes bij vrouwen beter te voorkomen. En dan hoopt hij dat het samenwerken zijn onderzoek kracht bij zet: “Juist door die samenwerkingen tussen verschillende onderzoeksgroepen, die ook binnen Universiteit Leiden en het LUMC bezig zijn, kun je ook echt tot een impact komen.” En die impact wil Hine maar al te graag maken.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!