Mitchell Voituron-Smit, operatieassistent

Het cliché luidt: ‘geen dag is hetzelfde’. Maar als je het hebt over het OK-centrum van het LUMC, dan weet je dat het hier geen cliché is. Mitchell Voituron-Smit vertelt ons wat deze afdeling en het team zo divers maken.

Specialistisch, maar toch divers
Het LUMC verwelkomde Mitchell in 2010 als ambitieuze verpleegkundige die klaar was voor een volgende stap. Met het volgen van een driejarige opleiding bij het OK-centrum, schoolde Mitchell zich in 2013 tot operatieassistent op de afdeling. Mitchell specialiseerde zich in oogheelkunde: “Ik heb veel contact met de artsen en regel bestellingen van implantaten en andere producten. Veel technisch geneuzel is niks voor mij. Ik vind het veel interessanter om precisiewerk te doen, zoals werken met een microscoop. In dit specialisme kan ik dat doen.”

Ondanks zijn specialisme zijn de werkzaamheden van Mitchell heel divers: “Van te voren weet je niet met welk spoedgeval je te maken hebt, en dus moet je heel goed kunnen anticiperen en flexibel zijn.” En als spoedgevallen zijn werk niet heel divers maken, dan doet Mitchell dat zelf wel: “Ik ben ook scholingscoördinator op de afdeling. Ik regel de training van gediplomeerde operatieassistenten, de apparatuur waar ze op getoetst en getraind worden en het lesmateriaal.” En dit is een uitdaging die Mitchell veel energie geeft: “Ik doe dat één a twee dagen per week, maar wil dit graag nog meer doen.”

Het witte boek
En de ruimte die Mitchell neemt om zichzelf te ontwikkelen wordt toegejuicht op de afdeling: “Op de afdelingen werken we met het witte boek. Hierin schrijft iedereen van de afdeling wat hij/ zij hoopt te leren. Je geeft aan bij welke operaties je graag wilt staan om je verder te ontwikkelen en zorgt zo dat de opgedane kennis bij blijft.” Voor Mitchell gesneden koek: een gespecialiseerde operatieassistent die nu scholingscoördinator is en samen met een collega e-learnings maakt over specialistische apparatuur waar mensen zich in moeten bekwamen. Kortom, voor Mitchell is écht geen dag hetzelfde.

Samen bereik je meer
Het OK-centrum heeft te maken met uitersten: “Je maakt mee hoe kinderen geboren worden, maar helaas ook hoe mensen komen te overlijden.” En dus moet je stevig in je schoenen staan: “Je moet heftige situaties van je af kunnen zetten en beseffen dat het jouw werk is om zo goed mogelijk te anticiperen, zelfs als het niet goed afloopt.” Maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Werken op de afdeling betekent dat je deel uitmaakt van een hecht team die heel goed verstaat wat samenwerken is: “Je gaat samen op je doel af; je weet wat je moet doen en wat je gaat doen. Je bent allemaal zo goed opgeleid en op elkaar ingespeeld. Stel dat mij iets ter plekke in de operatiekamer overkomt, dan kan iedereen mijn werk overnemen. Zo goed ben je getraind.” Maar die goede samenwerking komt ook door de hechte band die de collega’s hebben buiten het werk om: “We hebben playbackshows, etentjes, uitjes buiten de deur en altijd de mogelijkheid om in een maandelijks overleg en na het werk heftige dingen met elkaar te delen en bespreken. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer de knop kan omzetten en er weer voor gaat met het hele team.”

Werken bij het OK-centrum: een unieke ervaring
Mitchell verwelkomt graag nieuwe collega’s en geeft het volgende mee: “Het OK-centrum is voor iedereen een prachtige stap in een mooie werkomgeving. Als je je goed voorbereidt en oplet is de opleiding goed haalbaar. Je kunt een specialisme kiezen die jij leuk vindt en doorgroeien. Er is voor ieder wat wils.”

LUMC Pride
Sinds kort heeft Mitchell zich aangesloten bij de LUMC Pride, die sinds 2015 bestaat: “We organiseren borrels, lezingen en verschillende evenementen. We richten ons in principe op de LGBT+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, + is allesomvattend en houdt alle mogelijke seksuele en genderidentiteiten in) maar iedereen is van harte welkom.” De taak die Mitchell op zich neemt is het opzetten en onderhouden van de social mediakanalen. Met Facebook bereikt de groep nu al veel mensen en ook het Pride-Instagramaccount is meteen aangemaakt: “Ik vind het belangrijk dat we onze boodschap verder kunnen uitdragen: iedereen kan bij ons zijn wie hij of zij wil zijn en zich bovendien veilig en gewaardeerd voelen.”

Een hele mooie boodschap die wij ondersteunen. Wil je Mitchell en de LUMC-Pride volgen? Like de LUMC-Pride Facebookpagina en volg lumc_pride op Instagram.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!