European City of Science

Leiden European City of Science 2022

Leiden is in 2022 European City of Science: een jaar lang is Leiden de Europese hoofdstad van de wetenschap. Leiden2022 presenteert een jaar lang een programma voor iedereen met een open en nieuwsgierige geest, boordevol wetenschap, kennis, kunst en kunde. En op alle niveaus: lokaal, nationaal en internationaal. Wetenschappelijk hoogtepunt in het jaar is het EuroScience Open Forum (ESOF) in juli, het grootste congres van Europa waar alle wetenschappelijke terreinen aan bod komen.

Het LUMC is trotse partner van Leiden2022. Gedurende het jaar worden allerlei publieksactiviteiten georganiseerd, waarbij artsen en onderzoekers van het LUMC en het publiek de interactie aan gaan en waarbij de wetenschap tot in de haarvaten van de stad door zal dringen. Een overzicht is te vinden op deze pagina. En in mei/juni 2022 vond de Life Sciences and Health week plaats, met het Leiden Bio Science Park en LUMC als initiatiefnemers. Een overzicht van het LSH week programma is terug te vinden onderaan deze pagina.

We hopen je te zien in Leiden, dit jaar!

Aankomende evenementen

Donderdag 6 oktober 2022 | BEATS PER MINUTE – Ontdek de wereld van je hartritme!

Tijd: 13.00 tot 16.00 uur

Locatie: Stedelijk Gymnasium locatie Socrates, Nieuwe Marnixstraat 90, 2316 ES Leiden

Electrofysiologie, de studie van het hartritme, is een speerpunt van de afdeling hartziekten in het LUMC. In het LUMC worden ritmestoornissen vaak behandeld door met katheters (lange slangen) via de lies in het hart te branden of te vriezen. De cardiologen en onderzoekers werken daarnaast gepassioneerd aan innovatief onderzoek naar hartritmestoornissen.

Op deze dag zullen cardiologen en onderzoekers hun werk aan jou laten zien. Met interactieve activiteiten, demonstraties en presentaties willen zij je betrekken en inspireren.

Meer details over de opzet van het programma volgen binnenkort. Zien we je daar?

Hopelijk tot dan, op de BPM-LUMC dag!

Beats per minute - Ontdek de wereld van je hartritme! | Leiden2022

Zondag 9 oktober 2022 | OMICS

Tijd: n.t.b.

Locatie: n.t.b.

OMICS met het LUMC

Eiwitten: de bouwstenen van ons leven. Er zijn duizenden verschillende eiwitten met elk een eigen functie, structuur en plaats in een cel. Het “ontwerp” van ieder eiwit schuilt in onze genetische code en ieder eiwit wordt gemaakt met behulp van de voedingsstoffen en energie die onze stofwisseling oplevert. Een deel van deze eiwitten is ook weer betrokken bij de stofwisseling, ofwel het metabolisme. Afwijkingen in eiwit structuur of functie, en afwijkingen in het metabolisme kunnen leiden tot een groot aantal ziektes, denk hierbij aan verschillende vormen van kanker, diabetes, en de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Om te begrijpen wat er in een ziekte precies misgaat is het dus interessant om eiwitten en metabolieten te bestuderen. Deze studies noemen we “proteomics” en “metabolomics”. Een van de eerste wetenschappers die onderzoek naar metabolieten deed is de beroemde Leidenaar Herman Boerhaave. Sinds de tijd van Boerhaave, meer dan 300 jaar geleden, is er veel veranderd in de zoektocht naar eiwitten en metabolieten en nog steeds worden er iedere dag betere technieken ontwikkeld. Leer bij het LUMC Center for Proteomics & Metabolomics alles over technologieën waar Boerhaave zelfs niet van durfde te dromen, zoals moleculaire weegschalen en hoe ze gebruikt worden om het leven beter in kaart te brengen.

OMICS met het LUMC | Leiden2022

Donderdag 13 oktober 2022 | Wereld Trombose Dag

Tijd: 9:00 – 12:00 uur

Locatie: LUMC Onderwijsgebouw (gebouw 3), Ontvangsthal/Foyer en Buruma Collegezaal

Op Wereld Trombose dag zal de vakgroep Trombose en Hemostase een kijkje geven in de keuken van het tromboseonderzoek dat in het LUMC gebeurt. Er zullen 3 publiekslezingen zijn: trombose-onderzoekers vertellen over factor V Leiden en het voorkomen van trombose in families, over baanbrekend onderzoek met slangengif waardoor bloedingen door antistollingspillen beter behandeld kunnen worden en de relatie tussen trombose en COVID-19. Bezoekers kunnen ervoor en erna naar de Leidse trombosemarkt. Leidse onderzoekers vertellen u over hun werk, en de trombose experts kunnen uw vragen beantwoorden.

Wereld Trombose Dag | Leiden2022

Dinsdag 1 november 2022 | Je botten… voor de eeuwigheid?

Tijd: 15:30 – 18:00 uur

Locatie: N.T.B.

Tijdens deze middag laten artsen van het LUMC en een bot-archeologe van Universiteit Leiden zien dat bot leeft. Onze botten vernieuwen elke 10 jaar en onze omgeving heeft invloed op onze botten. Uit je botten valt dus heel veel af te lezen. Ondanks dat botten sterk zijn, kunnen ze breken. Hoe we dingen van onze botten kunnen leren en hoe we ze gezond kunnen houden laten dr. Sarah Schrader (osteoarcheoloog), dr. Natasha Appelman-Dijkstra en dr. Liesbeth Winter (internisten LUMC) deze middag graag zien. Een middag waarbij je zelf ook aan de slag kan met je botten.

Je botten… voor de eeuwigheid? | Leiden2022

Radio Weetlust:

Hét radioprogramma van Leiden2022! In Radio Weetlust is er elke ochtend - zeven dagen in de week - aandacht voor de activiteiten van de dag, leuke en interessante gasten en een blik op de 365 dagen nieuwsgierig!-scheurkalender. Bekijk het overzicht van alle afleveringen hier: Radio Weetlust.

Overzicht evenementen 2022


Life Sciences and Health week