Laura Kervezee winnaar Heineken Young Scientists Award 2022

12 juli 2022• PERSBERICHT

Laura Kervezee, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft de Heineken Young Scientists Award 2022 gewonnen. De prijs wordt om het jaar toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Kervezee ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar onze biologische klok en hoe verstoringen daarvan de gezondheid beïnvloeden.

Door ons dag-nachtritme beter te begrijpen, hoopt Kervezee manieren te vinden om zowel onze gezondheid, als behandelingen te verbeteren. Daartoe onderzocht ze onder andere hoe het werken in nachtdiensten de biologische klok in de war brengt, en onderzoekt ze momenteel wat een verblijf op de intensive care met het 24-uursritme van patiënten doet. Ze toonde al eens aan dat het tijdstip van inname bepalend is voor de werking van medicijnen; nieuwe kennis die kan leiden tot simpele, doeltreffende verbeteringen in de zorg. 

Vertaalslag

De jury roemt de uitzonderlijke vertaalslag die Kervezee maakt om haar complexe onderzoeksresultaten aan de man te brengen. Ze maakte bijvoorbeeld lesmateriaal over de biologische klok voor middelbare scholen en gaf workshops bij NEMO Science Museum. Ondanks alle lof blijft Kervezee bescheiden: “Onderzoek doe je nooit in je eentje, dus de prijs is niet alleen voor mij!”

De onderzoeker is al eerder in de prijzen gevallen: in 2019 won ze de McGill MedStar Award en onlangs ontving ze een NWO Veni-beurs. Kervezee is bovendien betrokken bij het opzetten en coördineren van een landelijk samenwerkingsverband op het gebied van bioritme-onderzoek, het BioClock Consortium, dat recent een NWO-beurs van 10 miljoen euro kreeg. Binnen dit consortium houdt ze zich de komende jaren onder andere bezig met het bestuderen van de beste timing voor het toedienen van vaccinaties en immuuntherapieën.

Heineken Young Scientists Award

Kervezee is een van vier onderzoekers die dit jaar een Heineken Young Scientists Award krijgen. De aanmoedigingsprijs, bestemd voor jong, aanstormend talent, wordt binnen vier wetenschapsdomeinen uitgereikt: Humanities, Social Sciences, Natural Sciences en Medical/Biomedical Sciences. Kervezee is prijswinnaar binnen het laatste domein. Daarmee volgt ze LUMC-onderzoeker Meta Roestenberg op, die in 2020 de prijs ontving. Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro en daarbij ontvangen de laureaten een kunstwerk. De Heinekenprijzen worden uitgereikt op donderdag 29 september 2022.

Lees meer over de prestatie van Laura Kervezee op de website van het KNAW.