Vidi-beurzen voor drie LUMC-onderzoekers

13 juli 2021• NIEUWSBERICHT

Drie LUMC-wetenschappers ontvangen een Vidi-beurs van wetenschapsfinancier NWO. Deze beurzen van ruim 800.000 euro worden elk jaar verdeeld onder ervaren en excellente onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek doen. Drie beurzen gaan naar LUMC-wetenschappers Anna Alemany, Meta Roestenberg en Uli Scherer.

Het recept voor celtypes

Ons lichaam bestaat uit allerlei typen cellen met verschillende functies, zo gedraagt een hartcel zich heel anders dan een huidcel, terwijl alle cellen dezelfde genetische informatie bevatten. Hoe kan dat? Anna Alemany, onderzoeker bij de afdeling Anatomie & Embryologie, bestudeert met haar onderzoeksgroep de wiskundige regels die ten grondslag liggen aan celdifferentiatie. 

"Als we begrijpen hoe de verschillende celtypes ontstaan, kunnen we de gewenste types maken uit stamcellen van patiënten," zegt Alemany. Ze is erg blij met de Vidi-subsidie. "Deze beurs betekent een stap in de versterking van de fundamentele wetenschap binnen medische instellingen. Met deze subsidie kan ik mijn eigen onderzoeksgroep opbouwen en bestuderen hoe de combinatie van wiskunde en biologische experimenten ons begrip van celdifferentiatie kan verbeteren." 

Cellen tot rust brengen

Reumatoloog Uli Scherer doet veel onderzoek naar reumatoïde artritis. Bij deze chronische ziekte keert je eigen afweersysteem zich tegen gezonde cellen in je lichaam. Na het afbouwen van de medicatie krijgt een groot deel van de patiënten weer een opvlamming van de ziekte. Onderzoekers hebben ontdekt dat, ondanks behandeling, specifieke afweercellen in patiënten aanhoudend actief blijven. Scherer en collega’s zullen de zogenoemde single cel technologie gebruiken om de immunologische ziekteactiviteit te begrijpen, de cellen tot rust te brengen en zo de chroniciteit van de ziekte te doorbreken.

“Voor mij is de Vidi een erg belangrijke waardering voor het succes en de kwaliteit van de onderzoekslijn waarin wij als team en afdeling uiteindelijk reuma en andere auto-immuunaandoeningen willen genezen”, zegt Scherer. “Het geeft mij als arts de vrijheid om in de wetenschap actief te zijn, en het is ook erg leuk dat ik op deze manier iets terug kan geven voor het vertrouwen van het LUMC en mijn mentoren.”

Verzwakte parasiet, krachtig vaccin

Een goed werkend malariavaccin is hard nodig. Genetisch verzwakte malariaparasieten kunnen geen ziekte veroorzaken en zijn daarom heel geschikt om het immuunsysteem te trainen. Hoogleraar Meta Roestenberg wil van verzwakte malariaparasieten heel krachtige vaccins maken. “We moeten er dan voor zorgen dat de verzwakte parasiet in het vaccin nog beter herkend wordt door het immuunsysteem.”

“De Vidi geeft een belangrijke impuls aan het malariavaccinonderzoek en biedt ons de kans om nieuwe vaccinconcepten uit te werken en te toetsen.” Samen met Chris Janse en Blandine Franke-Fayard zal Roestenberg nieuwe genetisch verzwakte parasieten maken die veilig als vaccin gebruikt kunnen worden. En met Fijs van Leeuwen zal ze chemische tools inzetten om malariaparasieten beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem. “De beurs is voor mij een stimulans om te blijven pionieren in dit complexe veld van parasitaire vaccins.”

Vidi-beurzen

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. In deze ronde werden in totaal 78 onderzoeksprojecten gehonoreerd.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.