2 miljoen euro naar verbetering 3D-minihartmodel voor ontwikkeling van nieuwe behandelingen

9 december 2020• NIEUWSBERICHT

LUMC-wetenschapper Milena Bellin krijgt 2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Met deze subsidie gaat ze onderzoek doen naar hartziekten met minihartjes gemaakt van stamcellen. Het doel is om dit model te verbeteren zodat het gebruikt kan worden om de oorzaak van complexe hartziekten vast te stellen. En uiteindelijk kan helpen in de ontwikkeling van nieuwe therapieën.  

Met humane geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSC) kunnen onderzoekers in het lab een 3D-minihart maken. “Deze techniek kan de manier waarop we ziektes bestuderen revolutioneren, maar het model mist nog veel celtypes”, vertelt Milena Bellin, groepsleider bij de afdeling Anatomie en Embryologie.

Oorzaak vaststellen

Onlangs hebben Bellin en collega’s een 3D-minihart ontwikkeld bestaande uit verschillende celtypen. Hiermee hebben ze aangetoond dat stromale cellen van het hart bijdragen aan problemen van het hartritme en plotseling overlijden van patiënten met de zeldzame hartspierziekte aritmogene cardiomyopathie. “Maar de toepassing van deze modellen in de precisiegeneeskunde moet nog blijken”, zegt Bellin.

Ruimte voor verbetering

“Vooral het in kaart brengen van mechanismen die hartziekten veroorzaken en het ontwikkelen van nieuwe behandelstrategieën aan de hand van deze minihartjes kan nog flink verbetert worden”, zegt Bellin. Met de ERC subsidie wil Bellin een completer model maken door zenuwen en cellen van het afweersysteem toe te voegen aan de minihartjes. Hiermee zal ze veel aspecten van verschillende hartziekten onderzoeken met het uiteindelijke doel om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Bellin kiest hierbij voor een multidisciplinaire aanpak waarbij ze verschillende technieken zal combineren, van stamceltechnologie tot biofysische testen en weefseltechnologie.  

Ze gaat onder ander onderzoeken of ze de rol van specifieke celtypen bij het ontstaan van hartziekten kan aantonen. Daarnaast zal ze twee therapeutische strategieën inclusief gentherapie.

ERC subsidies

De ERC Consolidator grants worden elk jaar toegekend aan wetenschappers die tot 12 jaar na hun PhD uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties hebben geleverd en die een zeer goede onderzoeksaanvraag hebben geschreven. Meer weten over de ERC grant? Neem dan een kijkje op de ERC website.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.