Leiden is European City of Science in 2022

13 maart 2019• NIEUWSBERICHT

In 2022 is Leiden de European City of Science. Het hele jaar door zal Leiden zich profileren als dé Europese stad van kennis en wetenschap, met als klapper het internationale congres EuroScience Open Forum. Op 11 maart presenteerde het kernteam zich dat dit mega-evenement gaat voorbereiden.

"De teller loopt onbarmhartig door", zegt Fried Kramer in een zaaltje in Museum Volkenkunde. Kramer is programmadirecteur van de stuurgroep die de European City of Science (ECS) gaat voorbereiden. Hij waarschuwde dat 2022 wellicht nog erg ver klinkt, maar dat grote evenementen zoals de ECS een goede voorbereiding vereisen. "Dat kan alleen als alle relevante partijen ons helpen. Vanaf nu."

Kernteam

Burgemeester Henri Lenferink opende de middag.Op 11 maart presenteerde het kernteam zich. Naast Kramer bestaat dat uit mensen van de Universiteit Leiden, het LUMC, de Gemeente Leiden en Leiden Marketing. Het wordt ondersteund door twee wetenschappelijke local champions (in goed Nederlands: voorvechters) die het gedachtegoed van de European City of Science zullen uitdragen: de hoogleraren Corinne Hofman en Ferry Breedveld. Een nieuwe website is het eerste tastbare resultaat.

De ECS is een tweejaarlijks evenement waarbij één Europese stad wordt uitgeroepen tot tijdelijke wetenschappelijke hoofdstad van het continent. Een vast onderdeel is een groot interdisciplinair wetenschappelijk congres, het EuroScience Open Forum (ESOF). De tiende editie van dit congres vindt plaats van 11 tot 15 juli 2022 in Leiden. "Het is een geweldige showcase voor kennisstad Leiden én voor de andere Nederlandse universiteitssteden,’ zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink. "We gaan laten zien dat deze manifestatie op zijn plaats is in Leiden, dat we er voor geknipt zijn om dit te organiseren. Maar dat gaat alleen lukken als veel partijen in de stad mee helpen denken, duwen en sleuren."

Lees het hele bericht op de website van de Universiteit Leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.