Ruim 1,1 miljoen euro subsidie voor snelle diagnose beroertes

11 februari 2019• NIEUWSBERICHT

LUMC-onderzoekers Yaël Nossent, Paul Quax en Nyika Kruyt kunnen dankzij 1,1 miljoen euro van de Hartstichting verder met onderzoek naar beroertes. De LUMC'ers werken onder leiding van prof. Yvo Roos van het Amsterdam UMC- locatie AMC en samen met de TU Delft, aan een manier om een beroerte sneller te diagnosticeren.

Wat in 2017 begon als een crowdfundingsactie voor 50.000 euro is mede dankzij een grote particuliere donatie uitgegroeid tot CINTICS, een groot multicenter onderzoek naar een snellere diagnose voor patiënten met een beroerte. 

Een beroerte ontstaat door een hersenbloeding of herseninfarct; de symptomen zijn gelijk, maar de oorzaak en de behandeling zijn tegenovergesteld. Bij een herseninfarct geldt: ‘tijd is brein’, omdat twee miljoen hersencellen per minuut afsterven. Nu gaat nog veel tijd verloren bij het stellen van de juiste diagnose.

Sneller informatie over oorzaak beroertes

CINTICS zal met behulp van nanotechnologie nieuwe methodes ontwikkelen om ultrakleine deeltjes in bloed, circulating nanotraces, te detecteren die informatie geven over de oorzaak van de beroerte. Bovendien kunnen de nanotraces informatie geven over de exacte locatie en de ernst van de beroerte. De onderzoekers gaan de nieuwe nanotechnologie testen in bloedmonsters van patiënten en vergelijken de testresultaten met de informatie van CT-scans.

De nanotechnologie wordt ontwikkeld op een ‘chip’ zo groot als een vingernagel, waardoor het mogelijk wordt de oorzaak van een beroerte al in de ambulance vast te stellen. Dit levert belangrijke tijdwinst op, omdat patiënten in de ambulance direct kunnen worden behandeld en naar het juiste ziekenhuis kunnen worden vervoerd voor aanvullende behandeling.

Foto: De Leidse en Delftse partners. Boven vlnr: Paul Quax, hoogleraar LUMC, Yaël Nossent, associate professor LUMC, Jan van Esch, hoogleraar TU Delft, Quian Liu, postdoc TU Delft. Onder: Truc My Nguyen, promovenda LUMC, Nyika Kruyt, neuroloog LUMC, Gaia Beerends, student geneeskunde LUMC.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.