Hoogleraar in anti-rookprogramma op middelbare school

11 februari 2019• NIEUWSBERICHT

Door een initiatief van onder anderen LUMC-hoogleraar Sjaak Neefjes gaan longkankerpatiënten met scholieren in gesprek over de gevolgen van roken. Naast deze indringende ontmoetingen zijn er lessen en een bezoek aan een ziekenhuis.

Het onderwijsprogramma van de Vox-klassen in Amsterdam-Noord moet tot kinderen laten doordringen dat jarenlang roken kan leiden tot dodelijke longkanker. Het is een initiatief van Neefjes en Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek. 

Van voetbalveld tot strafschopgebied

Hoogleraar Chemische Immunologie Neefjes gaf onlangs een heel beeldend college aan de kinderen. Hij vergeleek het totale oppervlakte van longblaasjes in gezonde longen met een voetbalveld. Vervolgens liet hij zieke rokerslongen zien die hij had meegenomen. “Deze patiënt had bepaald geen voetbalveld meer. Hooguit nog een strafschopgebied. Hij kan uiteindelijk zijn gestikt”, vertelde hij de scholieren. 

De kinderen krijgen ook voorlichting over marketingstrategieën van de tabaksindustrie, het weerstaan van groepsdruk en over verslaving. De kloof in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden kan volgens Neefjes oplopen tot dertien jaar in het geval van zware rokers, zegt Neefjes over zijn beweegredenen. “Dat kunnen we als maatschappij niet accepteren.”

In onderstaande video praat longkankerpatiënt Anne Marie van Veen met scholieren en vertelt de hoogleraar over het programma.

Catch them young

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.