Tweede Kamerlid Joba van den Berg naar Spoedeisende Hulp LUMC

23 april 2019• PERSBERICHT

CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg is vrijdag 19 april op de Spoedeisende Hulp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beland. Niet vanwege opgelopen verwondingen, maar voor een werkbezoek. Op de SEH liet ze zich voorlichten over multidisciplinaire samenwerking op een spoedeisende hulp en het SEH-opleidingsprogramma voor Physician Assistants.

Wie onverhoopt een keer op de SEH van het LUMC terecht komt, heeft een hele grote kans behandeld te worden door een Physician Assistant (PA). Een PA is een medisch opgeleide zorgverlener die zelfstandig taken van een arts overneemt en hiervoor BIG-geregistreerd is. De PA heeft een masteropleiding afgerond na een hbo-opleiding in de gezondheidszorg. In Amerika zijn ze al heel lang te vinden op SEH’s, maar in Nederland is het nog een relatief nieuw begrip, vertelt Gos de Vries, afdelingshoofd van de SEH in het LUMC. “Wij hebben sinds 2001 een PA-opleiding. In Amerika startten ze al in 1965, omdat ze daar toen al een artsentekort hadden. Toch is Nederland  een van de Europese koplopers. Op de SEH in het LUMC werken we nu met 4 PA’s. 2 PA’s zijn in opleiding waarvan 1 in samenwerking met de ambulance dienst RAVHM en in september start er nog 1.”

Meerwaarde PA’s

De PA’s zijn in het SEH-team van het LUMC een onmisbare schakel geworden en verrichten een breed scala aan medische (be)handelingen. Stel: een oudere patient valt en komt met een hoofdwond op de SEH. De PA heeft dan de kennis en expertise om de patient te beoordelen, aanvullend onderzoek aan te vragen en te interpreteren. Vervolgens maakt de PA hier beleid op. Afhankelijk van de gevonden letsels kan de PA de behandeling zelf afronden of de patiënt met de SEH-arts overleggen, vertelt Bianca van den Berg, PA in het LUMC. Ook in acute situaties vormen de SEH-arts en PA samen met de SEH-verpleegkundigen een team. In alle gevallen biedt de PA een waardevolle toevoeging. Van den Berg: “Je wordt als PA opgeleid tot generalist in het medisch domein. We krijgen te maken met alle takken van het geneeskundig proces.”

Sociale innovatie

“De PA vind ik een mooi voorbeeld van, wat ik noem, sociale innovatie,” aldus Kamerlid Van den Berg, nadat ze net op de traumakamer een demonstratie heeft gekregen van hoe het er op een SEH aan toe gaat en zelf de rol van de PA tijdens een acute opvang mocht aanschouwen. “Dus hoe kan je de zorg anders organiseren, zodat je krapte op de arbeidsmarkt opvangt en de zorg op een nog beter niveau kan brengen? Wat ook naar voren kwam is dat er continuïteit is bij de Physician Assistants. Ze blijven lang op dezelfde plek. Dat is goed voor de saamhorigheid, maar ook prettig voor de patiënt. Die heeft daarmee een vast aanspreekpunt.” 

Meer weten over de Physician Assistant en de opleiding? Kijk dan ook eens bij de Nederlandse Associatie Physician Assistants

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.