Twee LUMC-wetenschappers verkozen tot lid KNAW

25 april 2019• NIEUWSBERICHT

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft negentien nieuwe leden gekozen. Onder hen zijn LUMC-hoogleraren Jenny Dankelman en Ewout Steyerberg. Het lidmaatschap is een blijk van grote waardering voor het wetenschappelijke werk van beiden.

Leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Zij worden gekozen op grond van hoogwaardige wetenschappelijke prestaties.

Prof. dr. Jenny Dankelman is hoogleraar minimaal-invasieve chirurgie en interventietechnieken aan het LUMC en de TU Delft. Zij ontwikkelt medische instrumenten voor minimaal invasieve chirurgie. Vroeger werden zulke instrumenten alleen bij kijkoperaties gebruikt. Nu kunnen chirurgen ook ingewikkelde operaties verrichten zonder grote sneeën te maken. Dankelman en haar groep bedachten onder andere een instrument dat zijn weg vindt door vertakte adertjes. Ook maakten ze een minuscule watersnijder die kraakbeen kan verwijderen. Dankelman brengt onderzoekers uit technische en medische domeinen bij elkaar, draagt haar kennis over aan behandelaars en probeert veilige en goedkope medische instrumenten te maken voor arme landen.

Prof. dr. Ewout Steyerberg is hoogleraar klinische biostatistiek en medische besliskunde aan het LUMC. Nu de medische wetenschap toenemend de beschikking heeft over big data is het klinische voorspellingsonderzoek van Ewout Steyerberg cruciaal. Zijn boek Clinical Prediction Models uit 2009 gaf het onderzoeksveld een enorme boost. Steyerberg ontwikkelde geavanceerde regressiemodellering en andere statistische technieken voor voorspelling. Het doel van zijn onderzoek: betere beslissingen nemen in de gezondheidszorg. Zijn methoden zijn wereldwijd in veel klinische domeinen de standaard. Steyerberg richt zich ook op ontwerp en analyse van gerandomiseerde klinische studies, kosteneffectiviteit, analyse van beslissingen en kwaliteit van zorgonderzoek.

De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op de website van de KNAW leest u wie de overige nieuwe Akademieleden zijn. Op maandag 16 september worden zij geïnstalleerd.

Foto: Het Trippenhuis in Amsterdam, zetel van de KNAW.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.