Martine Jager spreekt met koninklijk paar over oogtumoren

13 oktober 2017• PERSBERICHT

Hoogleraar Martine Jager van de afdeling Oogheelkunde vloog op woensdag 11 oktober voor een speciale gelegenheid naar de Portugese stad Lissabon. Zij mocht in het Champalimaud Centre for the Unknown aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertellen over de samenwerking tussen het LUMC en Portugal op het gebied van oogtumoren. Het koninklijk paar was in Portugal voor een staatsbezoek.

Jager vertelde over het belang van goede voorlichting aan patiënten met oogkanker en de sleutelrol die het Champalimaud Centre hierin speelt. Ze deed mee aan een grote studie naar de genetische en biochemische kenmerken van oogmelanomen (uveamelanomen); de resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Cancer Cell

Bijzondere studie

Het is een bijzondere studie, vertelt Jager, omdat tumormateriaal van tachtig patiënten is onderzocht op alle mogelijke niveaus: het aantal chromosomen, alle soorten mutaties, de vertaling van genen in verschillende soorten RNA, de eiwitsamenstelling en de aanwezigheid van afweercellen. De tumoreigenschappen werden vergeleken met het klinische beloop bij de patiënten.

Compleet beeld

"Oogtumoren zijn zeldzaam en daarom was er nog weinig samenhang tussen studies", zegt Jager. "Nu hebben we een compleet beeld en weten we welke kenmerken aan elkaar zijn gekoppeld en welke leiden tot uitzaaiing. Daardoor kunnen we patiënten een duidelijkere prognose geven. We kunnen ook aanknopingspunten voor behandeling uit de studie halen." Er blijken vier typen oogtumoren te bestaan met een verschillende biologische achtergrond, waarvan er twee al in een vroeg stadium uitzaaien naar de lever. Als dat gebeurt, is er momenteel geen goede behandeling beschikbaar.

Afweercellen

De bijdrage van Jager aan de studie gaat over de betrokkenheid van het afweersysteem. "Bij veel soorten tumoren kunnen afweercellen de tumorcellen ontmaskeren en aanvallen. Maar bij oogtumoren is dat niet zo, want deze tumorcellen hebben nauwelijks kenmerken waaraan het afweersysteem ze kan herkennen. Bij het meest kwaadaardige type oogtumor is de aanwezigheid van afweercellen in de tumor juist een slecht teken. Het zijn namelijk afweercellen die de groei van bloedvaatjes stimuleren, en daarmee bevorderen ze het uitzaaien van tumorcellen."

Samenwerking

Het Champalimaud Centre for the Unknown was betrokken bij het bekend maken van de studie, die onderdeel is van het Amerikaanse project The Cancer Genome Atlas. Het Champalimaud Centre doet bijzonder veel aan voorlichting aan patiënten, reden waarom de koning en koningin (beschermvrouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie) er een bezoek brachten. Jager onderhoudt een intensieve samenwerking met het Champalimaud Centre in het kader van het Horizon2020 CURE UM consortium, dat streeft naar de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor uitgezaaid oogmelanoom.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.