Eredoctoraat voor tumorimmunoloog prof. Kees Melief

26 oktober 2017• PERSBERICHT

Op woensdag 25 oktober ontving de Leidse tumorimmunoloog prof. Kees Melief (Leids Universitair Medisch Centrum en ISA Pharmaceuticals) een eredoctoraat van de universiteit van Mainz, Duitsland. De universiteit kent het eredoctoraat aan Melief toe voor “zijn levenswerk als pionier van de tumorimmunologie, en voor zijn grote betrokkenheid en verdiensten met betrekking tot het immunologisch onderzoek in Mainz”.

Prof. Kees MeliefTumorimmunoloog Kees Melief is een van de grootste drijvende krachten achter de ontwikkeling van immunotherapie tegen baarmoederhalskanker. Deze ziekte wordt meestal veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). Normaal gesproken ruimt het immuunsysteem dat virus op, maar bij sommige patiënten lukt dat niet en ontstaat er een kwaadaardige tumor. Melief en zijn collega’s ontwikkelden een behandeling waardoor het immuunsysteem alsnog de aanval inzet tegen het virus – en daarmee ook tegen de door het virus geïnfecteerde kankercellen. 

Als kankertherapie werkt dit het best in combinatie met chemotherapie of met een zogenaamde checkpoint blocker, een antistof die remming van immuuncellen wegneemt. Het bedrijf ISA Pharmaceuticals, een spin-off van het LUMC, wil de therapie binnenkort laten registreren zodat patiënten er ook buiten studieverband van kunnen profiteren.

Samenwerking

Melief werkt al twintig jaar intensief samen met de universiteit van Mainz. “Ik heb vooral veel adviesfuncties bekleed, bijvoorbeeld bij het aanvragen van grote onderzoekssubsidies”, vertelt hij. “Ook adviseerde ik bij het oprichten van biotech-bedrijven in kankerimmunotherapie die ontstaan zijn vanuit de Universiteit van Mainz, zoals Ganymed en BioNTech. De universiteit van Mainz deelt mijn visie dat je door patenten aan te vragen en een bedrijf op te starten, eerder de uiteindelijke doelgroep kunt bereiken: de patiënten.” Melief is al vele jaren voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van TRON, de universitaire organisatie in Mainz die zich inzet voor translationele oncologie, oftewel: het vertalen van kankeronderzoek naar de dagelijkse praktijk.

Niet met pensioen

Kees Melief (1943) is officieel met emeritaat, maar nog volop aan de slag bij ISA Pharmaceuticals. Deze maand promoveert zijn ‘voorlopig laatste’ promovendus aan het LUMC, die hij samen met prof. Ferry Ossendorp begeleidde. Is het nog geen tijd voor een welverdiend pensioen? De hoogleraar vindt van niet. “Ik heb al die jaren geloofd dat kankerimmunotherapie werkelijkheid zou worden, en de laatste jaren zien we dat ook op grote schaal gebeuren. Ik geniet ervan om dat nu zelf mee te maken.” Het eredoctoraat, dat vergezeld gaat van een kleurrijke decoratie voor op zijn toga, ervaart Melief inderdaad als een grote eer. “Mijn vrouw en kinderen reisden met me mee per trein, het is een heel bijzondere ervaring voor ons allemaal.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.