Op zoek naar een snelle en veilige behandeling bij een beroerte

8 mei 2017• PERSBERICHT

Iedere dag worden meer dan 100 mensen in Nederland getroffen door een beroerte. Vanaf het moment dat een bloedvat in de hersenen verstopt raakt of scheurt, is het van groot belang dat de behandeling zo snel mogelijk van start gaat. LUMC-onderzoeker Yaël Nossent wil daarom een medicijn ontwikkelen dat zowel bij een herseninfarct als een hersenbloeding direct ingezet kan worden.

Halfzijdig verlamd, spraakproblemen of zelfs overlijden. Dat kunnen de gevolgen zijn van een beroerte. Hoe langer het duurt voordat de behandeling start, hoe ernstiger de gevolgen. Een behandeling kan je echter niet zomaar starten, omdat een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Dezelfde aandoening, maar twee verschillende oorzaken. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel en zijn stolseloplossers (trombolytica) nodig. Maar bij een hersenbloeding is een bloedvat opengescheurd. Stolseloplossers zijn dan juist levensgevaarlijk: ze maken de bloeding en de hersenschade alleen maar erger.

Snelle en veilige oplossing

Dr. Yaël NossentMensen met een beroerte ondergaan nu eerst een CT-scan in het ziekenhuis. Pas als vaststaat dat de patiënt geen bloeding heeft, kunnen de artsen stolseloplossers toedienen. “Met ons onderzoek willen we deze ‘wachttijd’ overbodig maken, zodat we 1 tot 4 uur eerder kunnen starten met de behandeling”, vertelt Nossent. “Wij werken aan een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen: stolseloplossers verpakt in ‘slimme’ nano-deeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Zo krijgen mensen na een beroerte een supersnelle, maar veilige behandeling.”

Nossent wil zo snel mogelijk met haar onderzoek starten, maar kan dat niet zonder financiële steun. Wilt u een bijdrage leveren? Dat kan. Lees meer over het onderzoek van Nossent en help mee

Europese Dag van de Beroerte

Wereldwijd wordt er op dinsdag 9 mei stilgestaan bij beroertes tijdens de Europese Dag van de Beroerte. Met de juiste voorlichting is een beroerte namelijk vaak te voorkomen. Wilt u meer weten over beroertes? Kom dan op 9 mei naar de speciale informatiemarkt bij het restaurant op de tweede verdieping van het hoofdgebouw van het LUMC. Van 09.30 tot 16.00 uur staan hier experts klaar die u adviseren over een gezonde leefstijl. Laat gratis uw bloeddruk, cholesterol en glucose meten en leer alles over het herkennen en voorkomen van een beroerte.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.