Eerste hoogleraar voor tweelingen

23 juni 2017• NIEUWSBERICHT

Enrico Lopriore wil de zorg voor zieke tweelingen verbeteren, en daar is meer kennis en onderzoek voor nodig, zo stelde hij tijdens zijn inaugurale rede als hoogleraar Neonatologie en foetale geneeskunde op 23 juni. Vooral eeneiige tweelingen die samen een moederkoek delen (monochoriale tweelingen) hebben zijn grote interesse. Deze ‘bloedbroeders’ - tevens de titel van zijn oratie – maken veel meer kans op complicaties. Het is Lopriores missie om die ziektes steeds beter in kaart te brengen en de zorg voor de allerkleinsten continu te verbeteren.

Aan het begin van zijn betoog schetst Lopriore de start van het leven van Emilie en Mathilde. Na 31 weken zwangerschap groeit het ene zusje goed en heeft de ander het moeilijk. Een lastig dilemma, de ‘gezonde’ zus moet veel te vroeg geboren worden, om de ander te kunnen redden. De meisjes hebben TAPS, een afkorting voor Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie, een ziekte die een paar jaar daarvoor door Lopriore en zijn onderzoeksgroep is ontdekt. Bij deze ziekte geeft de ene baby bloed aan de andere via minuscule bloedvatverbindingen op de gezamenlijke moederkoek, waardoor de ene baby bloedarmoede ontwikkelt en de andere heel dik, stroperig bloed krijgt. Door het LUMC- onderzoek weten we nu hoe we dit moeten behandelen en heeft het verhaal van Emilie en Mathilde een happy end. 


Toename aantal tweelingen

Tweelingen komen tegenwoordig in 3% van de zwangerschappen voor. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 30 jaar geleden. Deze toename komt door nieuwe technieken als IVF, maar ook doordat vrouwen steeds ouder zijn als ze zwanger worden. Die tweelingen hebben vervolgens een bijna 10 keer grotere kans om op een intensive care opgenomen te worden dan eenlingen. Dat komt onder andere door specifieke tweelingsziekten, waar Lopriore onderzoek naar doet.

Laserbehandeling

Enrico Lopriore heeft zelf een tweelingbroer, wat een deel van zijn fascinatie voor dit onderwerp verklaart. Hij promoveerde destijds op het tweelingtransfusiesyndroom (TTS). Bij TTS krijgt een van de twee foetussen te veel bloed en vruchtwater en de ander te weinig. “Sinds 2000 biedt het LUMC hiervoor een laserbehandeling aan. Die is nu zo goed dat we niet meer alleen naar overleving kijken, maar ook naar de kwaliteit van leven”, aldus Lopriore.

Samenwerken

Lopriore dringt aan op verdere samenwerking. “Wij moeten als neonatologen juist de samenwerking zoeken met de collega’s van verloskunde en gynaecologie. Want ook al komen we uit verschillende disciplines, we hebben hetzelfde doel: we willen allemaal het beste voor moeder en kind.” En die samenwerking, ook met Europese collega’s, heeft al mooie resultaten opgeleverd, legt hij uit. “Zo hebben we TAPS ontdekt en een behandeling voor TTS ontwikkeld. Dankzij deze laseroperatie overleeft tegenwoordig 75% van de kinderen met TTS. Maar er zijn nog veel meer complexe ziekten die monochoriale tweelingen kunnen krijgen, waar we nog geen goede behandeling voor hebben. Daar ga ik me de komende jaren voor inzetten.”

Landelijk verwijscentrum

Het LUMC is het landelijk verwijscentrum voor kinderen die in de baarmoeder al een behandeling nodig hebben. Als Nationaal Foetaal Therapie Centrum behandelen we al sinds 1965 kinderen tijdens de zwangerschap. We bieden snelle, volledige diagnostiek, multidisciplinaire evaluatie en minimaal invasieve foetale ingrepen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.