Hoogleraar wil reuma nog vroeger aanpakken

14 oktober 2016• PERSBERICHT

Reumapatiënten nog beter en eerder behandelen. Dat is de missie van prof. Annette van der Helm. “We hopen mensen in een vroeg stadium helemaal van de gewrichtsontstekingen af te kunnen helpen, zodat ze geen medicijnen meer hoeven te gebruiken en geen klachten overhouden.” Op 14 oktober sprak ze haar oratie uit.

De behandeling van reumatoïde artritis is de afgelopen decennia enorm verbeterd. Mensen die nu reuma krijgen, lopen bijna nooit meer ernstige gewrichtsschade op en komen niet meer in een rolstoel door de ziekte. Maar nog steeds moeten zij vaak levenslang medicijnen gebruiken en kan vermoeidheid hen in de weg zitten in het dagelijks leven, terwijl de gewrichtsontstekingen af en toe toch weer opspelen.

Bloedwaarden

“We zijn er dus nog niet”, zegt van der Helm. “Nu stellen we de diagnose als mensen al minstens zes weken een of meerdere gezwollen gewrichten hebben. De ziekte is dan al chronisch. We weten dat daar een heel vroege fase aan vooraf gaat. Dan heeft iemand nog geen zichtbaar verdikte gewrichten, maar zijn bijvoorbeeld wel bepaalde bloedwaarden al afwijkend. Het zou ideaal zijn om in die fase al te kunnen ingrijpen zodat mensen helemaal geen reuma meer ontwikkelen.”

Reuma voorkomen

Wat het lastig maakt is dat niet iedereen in die vroege fase uiteindelijk reuma krijgt. Van der Helm ontving onlangs een grote Europese subsidie om naar verschillen te zoeken tussen mensen die wel en mensen die geen reuma ontwikkelen. 

Daarnaast loopt er het Treat Earlier-onderzoek bij mensen bij wie gewrichtsontstekingen al wel op een MRI-scan zichtbaar zijn, maar nog niet aan de buitenkant. “We kijken of methotrexaat in deze vroege fase het ontstaan van de chronische ziekte kan voorkomen.”

Biologicals

Methotrexaat is ook het middel van eerste keus bij vastgestelde reuma. Wanneer zulke klassieke ontstekingsremmers niet helpen kan de reumatoloog op den duur biologicals voorschrijven. “Dat zijn dure medicijnen die we als laatste inzetten. We zijn daar blij mee, want vroeger hadden we voor zulke patiënten niets meer en nu helpen deze middelen vaak de ziekte onder controle te houden. De hoop is echter dat vroeger inzetten van middelen als methotrexaat voorkomt dat deze dure biologicals nodig zijn.”

Annette van der Helm-van Mil (1974) studeerde geneeskunde aan het LUMC en promoveerde daar in 2006 op reumaonderzoek. In november 2015 werd ze benoemd tot hoogleraar Reumatologie aan het LUMC, met speciale aandacht voor de vroege fase van de ziekte. 

Lees de volledige oratie Het veranderende gezicht van reumatoïde artritis van prof. Van der Helm.

Over Reuma

Reumatoïde artritis, vaak afgekort tot RA of reuma, kenmerkt zich door chronische ontstekingen in een of meerdere gewrichten. Hierdoor kunnen de gewrichten ernstig beschadigd raken. Reuma is een auto-immuunziekte, waarbij afweercellen tegen het eigen lichaam gericht zijn. Hoe dit precies ontstaat, is nog niet bekend.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.