LUMC behandelt driehonderdste patiënt met pijn op de borst met celtherapie

26 mei 2016• PERSBERICHT

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is voor de driehonderdste maal een hartpatiënt behandeld met cardiale celtherapie. Deze therapie is bedoeld voor patiënten met pijn op de borst, bij wie dotteren, bypassoperaties en medicijnen niet voldoende helpen. Zij krijgen eigen beenmergcellen geïnjecteerd in de hartspier. Vanuit het hele land worden sinds 2009 patiënten doorverwezen naar het LUMC voor deze therapie.

Bij patiënten met pijn op de borst, ook wel angina pectoris genoemd, ontstaat de pijn door vernauwingen in de kransslagaderen van het hart. Dotteren, bypassoperaties en medicijnen zijn de gebruikelijke behandelingen. “Maar sommige patiënten hebben al meerdere dotterprocedures en bypassoperaties achter de rug en ervaren nog steeds – of weer opnieuw – pijnklachten, ondanks de maximale hoeveelheid medicijnen”, vertelt cardioloog prof. Douwe Atsma (LUMC). “Deze patiënten kunnen niet meer opnieuw gedotterd of geopereerd worden. Tot een aantal jaren terug werden zij beschouwd als uitbehandeld.” 

Celtherapie

Dat is veranderd dankzij cardiale celtherapie. Bij deze therapie wordt onder plaatselijke verdoving wat beenmerg uit het heupbeen gehaald. Het stamcellaboratorium van het LUMC haalt de geschikte cellen uit het beenmerg, en nog diezelfde dag krijgt de patiënt deze cellen ingespoten in de hartspier. Dat inspuiten gaat via de lies, met behulp van een stuurbare katheter. “Onze injectiekatheter beschikt over een soort GPS-systeem, waarmee we een driedimensionaal beeld van het hart krijgen”, voegt Atsma toe. “Zo kunnen we bepalen wat de optimale plaats is om de cellen in te spuiten.”
Met cardiale celtherapie verbetert de doorbloeding van de hartspier, waarschijnlijk door stoffen die de ingespoten cellen ter plaatse afgeven. Patiënten ervaren daardoor minder pijn op de borst en belanden ook minder vaak in het ziekenhuis. Er ontstaat minder vaak hartschade en de kwaliteit van leven stijgt.

Uitkomst

In het LUMC werd in 2003 voor het eerst een patiënt behandeld met cardiale celtherapie, in het kader van wetenschappelijk onderzoek. In 2009 publiceerden LUMC-onderzoekers in JAMA over het positieve effect van de therapie. Sindsdien biedt het LUMC als enige in Nederland cardiale celtherapie als reguliere therapie aan voor patiënten met uitbehandelde pijn op de borst. “Een aanzienlijk aantal patiënten loopt nog rond met pijn op de borst zonder therapeutische opties. Voor hen kan deze behandeling echt een uitkomst zijn”, weet Atsma.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.