Prijzen en subsidies

11 februari 2016• NIEUWSBERICHT

Sander Kooijman ontvangt NVE-Ipsen Award 

Dr. Sander Kooijman (Endocrinologie) heeft tijdens de jaarlijkse Dutch Endocrine Meeting een award ontvangen voor beste artikel in de basale endocrinologie 2015. Hij kreeg de prijs voor zijn publicatie die vorig jaar verscheen in wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Bruin vet

Kooijman toont in deze publicatie aan dat verstoring van het dag-nachtritme in muizen door langdurige blootstelling aan licht leidt tot overgewicht door een verminderde activiteit van bruin vet. Dit kan verklaren waarom een verstoorde slaapcyclus door bijvoorbeeld nachtdiensten of te veel licht tijdens de nacht, vaak gepaard gaat met overgewicht. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt momenteel in kaart gebracht hoe en waarom de activiteit van bruin vet gedurende de dag wordt gereguleerd. Kooijman zet zijn onderzoek naar bruin vet momenteel voort aan de universiteit van Oxford, gefinancierd door een recent verworven CVON Young Talent Award en een Albert Renold Travel Fellowship van de European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD), die hij onlangs mocht ontvangen.

Subsidie CVON

Het onderzoek van Kooijman is relevant met betrekking tot een eerder verworven subsidie van 5 miljoen euro van Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON) voor het consortium ‘ENERGISE’. De onderzoeksgroep van prof. Patrick Rensen (Endocrinologie) hoopt de komende jaren nieuwe aangrijpingspunten te identificeren voor het activeren van bruin vet om cardiovasculaire ziekten te bestrijden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met prof. Ko Willems van Dijk (Endocrinologie en Humane Genetica), prof. Wouter Jukema (Hartziekten), prof. Frits Rosendaal (Epidemiologie), prof. Wouter van Marken Lichtenbelt en prof. Patrick Schrauwen (MUMC).KWF steunt onderzoek naar inzet nieuw geneesmiddel bij blaaskanker

KWF heeft een onderzoeksubsidie toegekend aan het onderzoeksteam van dr. Gabri van der Pluijm en dr. Geertje van der Horst (Urologie) in het kader van het programma ‘Unieke Kansen’. In nauwe samenwerking met initiator prof. Ellen Zwarthoff en prof. Chris Bangma (ErasmusMC) gaan Van der Pluijm en Van der Horst het geldbedrag van 150.000 euro gebruiken voor de ontwikkeling van een kandidaat-geneesmiddel tegen blaaskanker. 

Bevolkingsonderzoek

v.l.n.r: prof. Ellen Zwarthoff (Erasmus MC), dr. Gabri van der Pluijm en dr. Geertje van der Horst

Uit bevolkingsonderzoek is eerder gebleken dat het gebruik van een bestaand geneesmiddel dat gebruikt wordt bij psychische aandoeningen, de kans op blaaskanker vermindert. Blaaskanker is relatief moeilijk te behandelen omdat het vaak weer terugkomt na behandeling. Van der Pluijm: “Uit ons experimenteel vooronderzoek is gebleken dat het toedienen van dit specifieke geneesmiddel via een blaasspoeling de tumorgroei sterk remt. Behandeling met dit middel bij gekweekte tumorplakjes, die afkomstig zijn van blaaskankerpatiënten, leidt zelfs tot het verschrompelen van de tumor.” 

Nieuwe toepassing voor bestaand geneesmiddel

Het onderzoeksteam van LUMC en Erasmus MC gaat zich nu bezighouden met innovatief onderzoek om te bepalen of deze bestaande geneesmiddelen wellicht een nieuwe toepassing kunnen vinden bij de behandeling van blaaskanker. “Het zou prachtig zijn als we over 2 jaar zouden kunnen beginnen met een klinische Fase I-studie”, aldus Van der Pluijm.Reumatologie-beurs voor Hilde Brouwers

Promovenda Hilde Brouwers (Reumatologie) heeft van de Nederlandse vereniging voor Reumatologie de “Rheumatology Grant” ontvangen. Met deze beurs van 20.000 euro gaat ze onderzoek doen naar de rol van lipiden in artrose.

Gewrichtsschade

Hilde Brouwers (m) neemt de Rheumatology Grant in ontvangstMet de huidige behandeling voor artrose is het niet mogelijk de gewrichtsschade bij patiënten tegen te gaan. Het is daarom van belang onderzoek te doen naar ziektemechanismen in artrose. In proeven is aangetoond dat speciale lipiden, afkomstig van omega-3 (visolie) en omega-6 vetzuren, ontstekingen kunnen verhelpen. Brouwers wil met de verkregen 20.000 euro onderzoeken of cellen uit de gewrichten van artrosepatiënten deze speciale lipiden kunnen maken, om zo de ontsteking en de daaropvolgende gewrichtsschade te verminderen. Dit zou uiteindelijk mogelijkheden kunnen bieden voor nieuwe therapieën.

Immunity, Infection and Tolerance

Het onderzoek van Brouwers vindt plaats binnen het profileringsgebied Immunity, Infection and Tolerance en is deel van het artrose-onderzoek binnen de afdeling Reumatologie, onder leiding van dr. Andreea Ioan-Facsinay en prof. Margreet Kloppenburg.5000 euro opgehaald voor prostaatkankeronderzoek

De Bontius Stichting heeft op vrijdag 29 januari 5000 euro gekregen van onderzoeksorganisatie Centre for Human Drug Research (CHDR). Het geld is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker in het LUMC, dat wordt gedaan onder leiding van uroloog dr. Henk Elzevier.

Een patiënt van de afdeling urologie schreef een flink aantal bedrijven op het Bio Science Park aan om donaties te werven voor wetenschappelijk onderzoek. Het CHRD, dat is gevestigd op het Bio Science Park, gaf gehoor aan dat verzoek.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.