Boerhaave Nascholing | Oogheelkundige verrichtingen in de huisartsenpraktijk

In deze praktische cursus oefent u de vaardigheden van inspectie van het oog, verwijderen van een corpus alienum en de incisie van een chalazion.

Details

  • Locatie
    LUMC Gebouw 2, Snijzaal
  • Organisator
    Boerhaave Nascholing

Omschrijving

Het komt vaak voor dat u als huisarts te maken krijgt met een patiënt met oogklachten. In deze praktische cursus oefent u de vaardigheden van inspectie van het oog, verwijderen van een corpus alienum en de incisie van een chalazion.

Inhoud van deze vaardigheidstraining

  • De cursus start met een korte presentatie over het herkennen van een chalazion en hoe u deze (conservatief) het beste kunt behandelen. Aan de hand van enkele video’s wordt ook de chirurgische behandeling van het chalazion besproken en stap voor stap met u doorgenomen .Indien beschikbaar wordt een (live) patient demonstratie van deze kleine verrichting gegeven. U leert wat u juist wel en niet moet doen.
  • U leert de klachten van een corpus alienum te herkennen. Stap voor stap nemen we met u door hoe u een uitvoerige uitwendige inspectie van oog en oogleden kunt uitvoeren. U oefent het toedienen van oogdruppels en het everteren van het bovenooglid met de andere cursisten. Indien u contactlenzen draag, adviseren wij u om uw (reserve)bril mee te nemen.
  • U krijgt een stapsgewijze instructie voor het verwijderen van een corpus alienum in de cornea en u leert wat u juist wel en niet moet doen. U gaat de opgefriste kennis vervolgens oefenen op koeienogen; u gaat zelf aan de slag met een boortje.

U kunt ervoor kiezen om deze vaardigheidstraining te volgen in de ochtend of in de middag (zie programma).

Meer informatie

Boerhaave Nascholing | Oogheelkundige verrichtingen in de huisartsenpraktijk