Boerhaave Nascholing | POBOT Post-Graduate Basis Training Spasticiteitsbehandeling

De cursus bestaat uit een combinatie van een digitale voorbereiding (e-learning), en hierop volgend 1 dag online onderwijs en 2 dagen fysiek contactonderwijs in het LUMC.

Details

 • Locatie
  LUMC
 • Organisator
  Boerhaave Nascholing

Omschrijving

Tot 2018 was het aanbod aan cursussen van de behandeling van spasticiteit met botulinetoxine fragmentarisch en niet gericht op het behalen en toetsen van individuele competenties. In 2017 namen de cursusaanbieders het initiatief om gezamenlijk een nieuw cursuscurriculum op te zetten.

In deze ‘Post-graduate Training’ komen alle onderdelen samen die leiden tot bekwaamheid en bevoegdheid om een selectie van de meest relevante spiergroepen te behandelen conform de nieuwe richtlijnen, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het programma biedt, naast basale theorie, veel praktische onderdelen gericht op goal setting, muscle targeting, echotraining en snijzaalpracticum.

POBOT Trainingscurriculum

Het complete cursuscurriculum bestaat uit deze driedaagse 'Post-Graduate Basis Training' gevolgd door 3 verschillende gevorderde 'Advanced trainingen' die zijn gericht op de behandeling van complexe armproblematiek, complexe beenproblematiek, en de behandeling van kinderen. Toegang tot de advanced trainingen wordt verleend na het doorlopen van deze basis training of bij beschikking over aantoonbare ervaring.

De advanced trainingen staan gepland op:

 • POBOT Advanced Training ARM:   vrijdag 13 september 2024
 • POBOT Advanced Training BEEN: vrijdag 11 oktober 2024
 • POBOT Advanced Training KIND:  vrijdag 15 november 2024 (Vindt eens per 2 jaar plaats.) 

Opzet Post-Graduate Basis Training Spasticiteitsbehandeling

De cursus bestaat uit een combinatie van een digitale voorbereiding (e-learning), en hierop volgend 1 dag online onderwijs en 2 dagen fysiek contactonderwijs in het LUMC, Leiden, met ook een snijzaalprakticum in het LUMC op de vrijdagochtend. De voorbereiding kan de deelnemer in de weken voorafgaand aan de scholingsbijeenkomst zelfstandig doorlopen. In de voorbereiding wordt kennis opgedaan over de sono-anatomie en pathofysiologie van de basis-spiergroepen, waarbij risicostructuren worden meegenomen. In het on-campus gedeelte wordt deze kennis verdiept en wordt praktisch geoefend met het hanteren van de anatomie, echografie en het zelfstandig in kaart brengen van de musculoskeletale sonoanatomie van spieren en omgevingsstructuren.

Leerdoelen

 • U leert actief en genuanceerd de indicatiestelling en muscle targetting voor de behandeling van de patiënt met spasticiteit met botulinetoxine.
 • U leert nauwkeurig en functioneel actief de sono-anatomie te duiden die nodig is voor de behandeling met botulinetoxine.
 • Na deze cursus bent u bekwaam in het zelfstandig behandelen van patiënten met botulinetoxine onder echogeleide. Ten doel wordt gesteld hierin het bekwaamheidsniveau 3.

Meer informatie

Boerhaave Nascholing - POBOT Post-Graduate Basis Training Spasticiteitsbehandeling