Boerhaave Nascholing - Beeldvormende technieken in de gynaecologie

Vraagt u zich ook af of de gewone (vaginale) echografie nog de goud standaard is in de handen van de gynaecoloog? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze cursus over Beeldvormende Technieken in de gynaecologie.

Details

 • Locatie
  LUMC Collegezaal 4
 • Organisator
  Boerhaave Nascholing

Omschrijving

De voortschrijdende technologie heeft het mogelijk gemaakt de diagnostiek van gynaecologische aandoeningen met uitgebreide beeldvorming tegemoet te treden. Zeker de echografie is een niet meer weg te denken onderdeel van ons vak en de opleiding. liepen voorop in het inzetten van de (vaginale) echografie en het is een niet meer weg te denken onderdeel van ons vak. Nu zijn daar ook de 3D echografie, de CT en de MRI bijgekomen. De mogelijkheden lijken onbeperkt te zijn geworden. Vraagt u zich ook af of de gewone (vaginale) echografie nog de goud standaard is in de handen van de gynaecoloog? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze cursus over Beeldvormende Technieken in de gynaecologie.

Kennis van en achtergrond naar betreffende technologie komen in deze cursus aan bod op een interactieve manier. Vanuit diverse klinische invalshoeken maken we de deelnemers in opbouwende sessies wegwijs in de diverse nieuwste beeldvormende technieken. Om straks in de klinische praktijkvoering weer beslagen ten ijs te kunnen komen. Elke voordracht start met een aantal pollvragen over het te behandelen onderwerp, waarbij de antwoorden in de voordracht worden behandeld. Ook zullen we interactief oefenen met de interpretatie van beelden.

Leer de nieuwste beeldvormende technieken kennen

Er dient een goede balans gevonden te worden tussen de verschillende beeldvormende technieken die u als gynaecoloog in kunt zetten. Vanuit diverse klinische invalshoeken leert u in interactieve sessies alle technieken kennen. In het programma behandelen we onder andere de volgende vragen:

 • Moeten we de hulp inroepen van de radiodiagnost om de diagnose endometriose te stellen?
 • Moet elke myoomenucleatie vooraf gegaan worden door een MRI?
 • Kan cavumpathologie voortaan beter met 3D echo worden vastgesteld?
 • Kunnen we iedere adnexafwijking met behulp van simple rules beoordelen?
 • Welke beeldvormende techniek gebruikt u bij een bepaalde indicatie?

Bent u benieuwd naar de verhalen achter de nieuwste beeldvormende technieken? Meld u dan snel aan voor deze cursusdag in het LUMC.

Cursuscommissie

Deze cursus is samengesteld door:

 • Prof. dr. F.W. Jansen
 • Dr. P.J.M. van Kesteren
 • Dr. J.A. Janse

Meer informatie

Boerhaave Nascholing - Beeldvormende technieken in de gynaecologie