Boerhaave Nascholing - Navigeren in complexe gesprekken

Ik hoor wat je zegt, maar wat zeg je nu echt? Navigeren in complexe gesprekken

Details

  • Locatie
    LUMC
  • Organisator
    Boerhaave Nascholing

Omschrijving

Wat werkt bij wie?
Patiënten worden steeds diverser en zo ook de collegiale samenwerking in een diversere populatie. Communicatieve flexibiliteit en vaardigheid die van een medisch specialist in het gesprek over de behandeling gevraagd wordt, is niet vanzelfsprekend. In de praktijk schuurt het soms ondanks alle goede bedoelingen en kost het energie.

Daarom gaan we samen in gesprek: Wat is noodzakelijk om mee te nemen qua belevingswereld van de patiënt of collega in het opstellen van een behandelplan? Wat kan als bijkomstig worden beschouwd? Wat is goede zorg? Wanneer ga je te ver? Hoe kun je er zo over spreken dat een patiënt zich goed geholpen en ook begrepen voelt? Maar ook: Hoe doe je dit met collega’s die grenzen voelen?

Na de cursus kan de specialist in verschillende casus de uitdaging signaleren, verwoorden en aanpakken. Daarnaast is de specialist ook bewuster van de juridische kaders die in de dilemma’s spelen.

Zelf beter worden
In de cursus creeeren we een interactieve leeromgeving waarin de deelnemers de eigen ervaring verwoorden, reflecteren en kritisch evalueren.

Voorbereiding en inclusie
De deelnemers worden gevraagd om een opdracht gerelateerd aan het thema te beschrijven en in te sturen. De cursus bestaat uit 3 dagdelen van 4 uur plus 2 voorbereidingsperioden van 1.5 uur (lezen, beschrijven casus, feedback op casus)

De drie dagdelen vinden plaats van 13.00 tot 17.30 uur op woensdag 31 mei, 21 juni en 6 september 2023