Patiëntenfolder

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen

Deze folder informeert u over de mogelijkheden voor behandeling van bekkenbodemproblemen.  De bekkenbodem   De bekkenbodem bestaat onder andere uit spieren en heeft drie functies, namelijk ondersteunen (van blaas, baarmoeder en darm), openen en sluiten. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Ook kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor klachten optreden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie.

Onze zorg

Wat is Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen?

Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te kunnen aan-of ontspannen en op het juiste moment te gebruiken.  

Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is bekkenbodemproblemen kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken. Ook al is een operatie soms onvermijdelijk, toch is het dan zinvol dat de bekkenbodemfunctie optimaal is voor de operatie; dit helpt voorkomen dat dezelfde klachten terugkomen.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

De klachten  

Zowel mannen, vrouwen, als kinderen kunnen klachten krijgen, wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren. 

  

Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een grote buikoperatie zoals het verwijderen van de baarmoeder of prostaat. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties of spanningen. Soms is de oorzaak onduidelijk.  

Bij welke klachten kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn?  

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stressincontinentie)  
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten (urge incontinentie)  
  • (Dreigend) verlies van ontlasting 
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; (obstipatie)  
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen  
  • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen  
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem  
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik 

De bekkenfysiotherapeut werkt nauw samen met de uroloog, gynaecoloog, chirurg, seksuoloog, verloskundige, proctoloog, internist en de huisarts.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De bekkenfysiotherapeut vraagt eerst wat uw klachten zijn door middel van het afnemen van een vragenlijst. Hierna geeft de bekkenfysiotherapeut uitleg over de ligging en de functie van de bekkenbodemspieren, de functie van de blaas en de darm en de samenwerking tussen de bekkenbodemspieren en de blaas, de darm en het seksueel functioneren.  

Vervolgens zal de bekkenfysiotherapeut met behulp van inwendig onderzoek, de functie van bekkenbodemspieren beoordelen.  

Hierna wordt een biofeedback onderzoek gedaan, hierbij wordt een elektrode in de vagina of de anus binnengebracht door de bekkenfysiotherapeut. Zo kan veilig en pijnloos, de functie van de bekkenbodem zowel voor u als de bekkenfysiotherapeut zichtbaar gemaakt worden op een scherm. Hierdoor wordt u zich meer bewust van het gebruik van deze spieren.  

Ook is het mogelijk om met behulp van elektrostimulatie de bekkenbodemspieren te laten aan- en ontspannen. Dit kan zinvol zijn als u de bekkenbodem niet zelf kunt aan- of ontspannen.  

Bij klachten ten aanzien van de ontlasting kan de bekkenfysiotherapeut ook nog een ballonnetje gebruiken, die via de anus wordt ingebracht, om u bijvoorbeeld de vulling van de darm te laten voelen.  

Daarnaast geven we oefeningen en adviezen mee voor thuis. Deze behandelingen mogen alleen gedaan worden door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan zijn wij van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar bij het Bekkenbodemcentrum. Telefoonnummer 071 – 526 6119.