Patiëntenfolder

ECG

Komt u voor een ECG? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over ECG bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door het Hart Long Centrum.

Onze zorg

Wat is ECG?

Een ECG (elektrocardiogram), ook wel hartfilmpje genoemd, geeft informatie over de werking van het hart. Het geeft de cardioloog inzicht in de hartfunctie en het hartritme. Hierdoor kan de cardioloog bijvoorbeeld hartritmestoornissen, of oude, dan wel recente hartinfarcten ontdekken.


Het elektrocardiogram meet de elektrische activiteit van de hartspier. Door samen te trekken, pompt het hart het bloed door het lichaam. Het samentrekken van de spier wordt aangestuurd door een elektrische prikkel. Deze prikkels zijn voor u niet voelbaar, maar kunnen op bepaalde plaatsen op het lichaam worden geregistreerd. Het ECG maakt hiervan een registratie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Er zijn geen voorbereidingen voor dit onderzoek vereist.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De cardioloog of laborant zal uw gewicht vragen of meten en daarna verzoeken uw bovenkleding uit te trekken. Vervolgens kunt u op de onderzoekstafel plaatsnemen.  Er worden 10 ECG-stickers/zuignapjes op uw armen, benen en borstkas geplakt. Deze stickers kunnen de elektrische prikkels registreren en via de apparatuur worden de prikkels omgezet in lijnen op papier. Dit is het algemeen bekende hartfilmpje. 
Tijdens de opname van het ECG is het belangrijk dat u heel stil ligt zodat de registratie niet wordt beïnvloed door andere spiersamentrekkingen dan die van het hart.


Het bevestigen van de stickers/zuignapjes en het aansluiten op de apparatuur neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Hiervan hoeft u slechts enkele seconden stil en ontspannen te liggen.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na afloop van het ECG mag u gewoon naar huis.