LUMC-onderzoeker krijgt Vici-beurs om obstakels op gen-spoor aan te pakken

15 maart 2022
leestijd
Martijn Luijsterburg, onderzoeksleider binnen de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC), heeft een Vici-beurs voor exacte en natuurwetenschappen ontvangen ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hij krijgt deze subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om wegversperringen langs het gen-spoor aan te pakken.

Mensen beschikken over complexe machientjes opgebouwd uit eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het uitlezen van onze genen. Die machientjes kunnen vastlopen op bepaalde obstakels, zoals schade aan de rails van DNA. Om verder te kunnen, moeten cellen die schade eerst repareren. Er is momenteel echter weinig bekend over hoe dit proces werkt. Het onderzoeksteam van Luijsterburg wil, met behulp van celbiologie en genoom-brede onderzoeksmethodes, begrijpen hoe cellen omgaan met zulke obstakels en wat er gebeurt als ze er niet omheen kunnen; leidt dat tot ziektes? 

Stop-fix-go 

“Kennis verwerven over hoe de machines die onze genen lezen DNA-schade opsporen en repareren, en vervolgens hun taak hervatten als een obstakel is verwijderd, is uiterst belangrijk”, stelt Luijsterburg. “Op deze manier worden niet alleen de fundamentele principes van DNA-herstelmechanismen onthuld, maar krijgen we ook inzicht in de moleculaire oorsprong van ernstige ziekten die neurodegeneratie veroorzaken, zoals bijvoorbeeld te zien is bij het Cockayne-syndroom.”

NWO-Vici-beurs

Het Vici-project van het NWO is een van de grootste wetenschappelijke beurzen van Nederland. Het is bedoeld voor uitblinkende senior-onderzoekers die hebben laten zien dat ze in staat zijn om hun eigen, innovatieve onderzoekslijnen te ontwikkelen en die jongere generaties van wetenschappers begeleiden. Het geld van deze beurs stelt onderzoekers in staat om hun eigen onderzoeksteam op te zetten, wat vaak wordt gedaan in afwachting van een vaste positie als hoogleraar. Dit jaar hebben maar liefst 306 zeer ervaren Nederlandse onderzoekers de beurs aangevraagd, waarvan er 34 zijn uitgereikt.