Peter ten Dijke

Vakgebied(en)

  • Professor
  • Aging and Signal transduction

Introductie

Peter ten Dijke begon in 1979 met de studie Moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en behaalde zijn doctoraal cum laude in januari 1987. Ten Dijke studeerde af in drie hoofdvakken: biochemie bij prof.dr. C. Veeger en moleculaire biologie bij prof.dr. A. van Kammen in Wageningen en celbiologie bij prof.dr. D. Bootsma aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam.

Zijn interesse voor toegepast kankeronderzoek bracht hem bij het Amerikaanse bedrijf Oncogene Science in New York, waar hij het derde lid van de TGF-β familie identificeerde. Op basis van de resultaten van zijn onderzoek uitgevoerd in New York promoveerde hij in 1991 aan de Landbouwuniversiteit Wageningen.

Zijn post-doctoraal onderzoek, gefinancierd een EMBO-beurs, deed Ten Dijke aan het Ludwiginstituut voor kankeronderzoek in Uppsala in Zweden onder begeleiding van prof.dr. Carl-Henrik Heldin en dr. Kohei Miyazono. Tijdens deze twee jaar identificeerde hij een groot aantal receptoren voor verschillende TGF-β familieleden. Na een korte periode als wetenschappelijk medewerker aan de Katholieke Universiteit van Leuven keerde hij in 1994 terug als groepsleider bij het Ludwiginstituut. Onder zijn begeleiding werden daar nieuwe inzichten verkregen in de wijze waarop het extracellulaire signaal van TGF-β over het membraan naar de kern wordt gebracht en uiteindelijk specifieke veranderingen teweeg brengen in genexpressie.

In 1999 kwam Ten Dijke weer naar Nederland. Hij werkte vijf jaar bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, waar zijn onderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kennis over de rol van TGF-β tijdens de tumorigenese. Sinds 2005 is hij werkzaam bij de afdeling moleculaire celbiologie van het LUMC en geeft hij leiding aan de sectie veroudering en signaaltransductie. Hij houdt zich bezig met rol van TGF-β in angiogenese en in de kwaadaardige uitzaaiing van tumorcellen.

Daarnaast is hij recent begonnen met een nieuwe onderzoekslijn die inzicht moet verschaffen in de rol van BMP- en Wnt-groeifactoren tijdens de botvorming.

Ten Dijke is per 1 juni 2005 benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Geneeskunde op het gebied van de moleculaire celbiologie, in het bijzonder de signaaltransductie.


Groep web-site


Contactgegevens

Leids Universitair Medisch Centrum
Gebouw 2
Kamer R-02-022

Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Tel: 071 5269271

Postzone S-1-P
Postbus 9600
2300 RC Leiden

E-mail: p.ten_dijke@lumc.nl