Jannie Borst

Jannie Borst heeft een Mastergraad in Biologie met Scheikunde behaald aan de Universiteit Leiden in 1980. Zij heeft het grootste deel van haar promotieonderzoek gedaan in het Dana Farber Cancer Institute, Harvard Medical School in Boston, onder leiding van prof. Cox P. Terhorst, waar zij de samenstelling van het CD3/T cel receptor complex op T lymfocyten heeft ontrafeld. Zij promoveerde aan de  Universiteit Leiden in 1985, met prof. Jon J. van Rood als promotor. In 1987 begon zij haar onafhankelijke carrière als leider van een onderzoeksgroep aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI-AVL), met behulp van een 5-jarige persoonlijke Huygens beurs van NWO. In 1992 verwierf zij een stafpositie aan het NKI-AVL en van 2002 tot 2019 is zij hoofd van de afdeling Immunologie geweest. Vanaf 1999 is zij ook bijzonder hoogleraar in de Experimentele Oncologie aan de Universiteit van Amsterdam en zij is de coördinator van de Biomedische Master track Oncologie geweest tot 2019. In januari 2019 is zij hoofd geworden van de afdeling Immunologie aan de Universiteit Leiden en zij zal haar onderzoekslijn in deze positie voortzetten.

 

Onderzoek

Jannie Borst leidt een onderzoeksgroep van ongeveer 12 mensen (post-docs, promovendi, analisten). De groep verwelkomt ook Masterstudenten. Haar onderzoekslijn draagt inzicht bij in de regulatie van de T cel respons. Een aandachtspunt is de werking van costimulatoire membraanreceptoren en de daaraan verbonden signaaltransductiepaden en genexpressieprogrammas die T cel proliferatie, overleving, metabolisme, effector- en geheugendifferentiatie reguleren. In samenwerking met  dr. Hans van Eenennaam van Aduro Biotech Europe, heeft zij geholpen om een nieuw immunotherapeuticum tegen kanker te ontwikkelen dat nu in de kliniek wordt getest. Het werk dat gedaan wordt in deze onderzoeksgroep is in de eerste plaats geïnspireerd om kankerimmunotherapie te verbeteren. Tegelijkertijd kunnen de mechanismen die wij ophelderen ook uitgebaat worden om vaccinatie tegen  infectieziekten te verbeteren en om ongewenste immuunresponsen te blokkeren in auto-immuniteit en transplantaat afstoting. Dit werk wordt uitgevoerd in muismodellen en representatieve muize- en humane cellulaire systemen in vitro, waarbij we vooral aandacht hebben voor interacties tussen T cellen en dendritische cellen. Wij exploreren ook het concept van "immunogene celdood" in de context van radio- en chemotherapie. In dit werk combineren we onze expertise in T cel- en dendritische cel functie met onze expertise in celdood signalering die we in een tweede langdurige onderzoekslijn hebben opgebouwd.

Jannie Borst is auteur van ongeveer 200 publicaties (H-index 72) die gevonden kunnen worden op

https://www.researchgate.net/profile/Jannie_Borst  https://scholar.google.nl/citations?user=GAbksc4AAAAJ&hl=nl

 

Voor PubMed zoekopdrachten, gebruik aub een extra sleutelwoord zoals “lymphocyte”, gegeven de vele auteurs met een soortgelijke naam.

 

Belangrijke onderzoeksresultaten in het veld van de immunologie:

  • Ontdekking van de CD3 gamma, delta and epsilon eiwitten van het humane T cel receptor/CD3 complex.

  • Ontdekking van gamma/delta T cellen in het humane systeem. Ontwikkeling en diagnostisch gebruik van het eerste antilichaam dat gamma/delta T cellen kan identificeren in humaan bloed en weefsels.

  •      Eerste beschrijving van de immunologische synaps in hoge resolutie (electronenmicroscopie) en identificatie van cytotoxische T cel granules als secretoire lysosomen.
  • Identificatie van TNF receptor familielid CD27 en ligand CD70 als belangrijk T cel costimulatoir systeem, essentieel voor het genereren van effector- en geheugen T cellen.
  • Ontdekking van het signaaltransductie complex geassocieerd met de humane B cel receptor voor antigeen (BCR, door ons gelanceerde term) en implicatie van huidige geneesmiddel doelwit Bruton’s tyrosine kinase (Btk) in het BCR signaalpad.
  •  Ontdekking van de moleculaire programma’s die ten grondslag liggen aan cytotoxische T cel effector- en geheugen differentiatie als gevolg van CD4+ T cel hulp.

Prijzen

Jannie Borst is lid van het Oncode Instituut, lid van EMBO en ontvanger van de Van Loghem carrièreprijs van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie.