Remco van Doorn benoemd tot hoogleraar

14 februari 2024
leestijd
Betere behandelingen voor patiënten met een verhoogd risico op melanoom ontwikkelen, door oorzakelijke genetische veranderingen beter begrijpen.”, hier wil Remco van Doorn zijn leerstoel met name voor inzetten. Hij is benoemd tot hoogleraar in de dermatologie, in het bijzonder het melanoom.

Van Doorn: “Onze onderzoeksgroep streeft ernaar om inzichten uit het lab te vertalen naar een betere aanpak van diagnostiek en behandeling. Vice versa probeer ik om met klinische observaties meer begrip over de biologie van melanoom te verkrijgen. Bij dit ‘translationele’ onderzoek maken we gebruik van onderzoeken waarbij we verbanden leggen tussen genetische variaties en ziekten. We richten ons vooral op erfelijk melanoom en op voorstadia van melanoom.”

Inzet leerstoel

Melanoom is een steeds vaker voorkomend kwaadaardige afwijking. Hierbij zijn er nieuwe ontwikkelingen voor diagnostiek (zoals toepassing van artificial intelligence) en behandeling (immuuntherapie en doelgerichte therapie). Het LUMC heeft een groot melanoomcentrum waarin dermatologen, chirurgen, oncologen en andere specialismen samenwerken. Er is in het LUMC een bijzondere interesse voor erfelijk melanoom. Dit komt doordat een grote populatie patiënten in de regio een erfelijke mutatie in het CDKN2A-gen heeft.

Van Doorn “Ik wil mijn leerstoel inzetten om de behandeling van patiënten met melanoom te verbeteren. Vooral gediagnosticeerd in een vroeg stadium en bij familiair voorkomen. We doen onderzoek naar genetische en immunologische veranderingen die als aangrijpingspunt voor behandeling kunnen dienen. Daarnaast streef ik ernaar een schakel te vormen tussen onderzoeksgroepen die nieuwe kennis verkrijgen en ‘de kliniek’. De kennis probeer ik over te dragen op nieuwe zorgprofessionals. Dit doe ik door onderwijs te geven over dermatologie en huidoncologie aan studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen en aan artsen die in opleiding zijn tot medisch specialist.”

Profiel Remco van Doorn

Van Doorn studeerde geneeskunde aan de UvA, volgde de opleiding tot dermatoloog aan het VUmc en deed promotieonderzoek (naar cutaan T-cel lymfoom) aan de Universiteit Leiden. Daarna verrichte hij onderzoek naar melanoomgenetica bij het Nederlands Kanker Instituut en het Dana Farber Cancer Institute. Als academisch dermatoloog bij het LUMC was hij betrokken bij bij basale, translationele en klinische onderzoeken naar melanoom. Zijn onderzoek kreeg steun van onder meer van KWF, NWO, Melanoma Research Alliance, KiKa en het Leiden Center for Computational Oncology. Ook is Van Doorn lid van het bestuur van de European Society for Dermatological Research en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Experimentele Dermatologie. Zijn voornaamste belangstelling gaat uit naar de ‘genomics’ van melanoom, cellulaire senescence en klinische dermatologie.

Save the date!

De oratie van Remco van Doorn staat gepland op 15 november 2024.