Patiëntenfolder

Vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie kan worden gedaan vanaf een zwangerschapsduur van 16 weken. Dit kan op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden. Het vruchtwater wordt met een dunne naald via de buik afgenomen. U voelt een prik in de huid en in de dieper gelegen laag in de buik. Tijdens de punctie wordt met de echo gekeken. Voor dit onderzoek hoeft u geen volle blaas te hebben. Er wordt ongeveer 20 ml vruchtwater opgezogen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Verloskunde en Geboortehuis Leiden

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Wat wordt onderzocht? 

Alle cellen van mensen hebben chromosomen. In vruchtwater zijn cellen aanwezig die hetzelfde zijn als de cellen van uw ongeboren kind. De chromosomen in deze cellen kunnen worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld niet te veel chromosomen? En zien de chromosomen er normaal uit? De arts bespreekt met u welke onderzoeken nuttig zijn. Soms worden meerdere onderzoeken ingezet. 

Het onderzoek / de behandeling

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Wat kan ik verwachten na de vruchtwaterpunctie? 

Sommige vrouwen hebben gedurende korte tijd een krampend gevoel in de onderbuik. Heeft u bloedverlies of vochtverlies via de vagina? Dat hoort niet. Bel dan met de polikliniek of de afdeling . 

Op de dag van het onderzoek adviseren we om het rustig aan te doen.  Dit betekent niet tillen of sporten. Als u de dag na de ingreep geen buikpijn, bloedverlies of andere klachten heeft, kunt u alles weer doen wat u gewend bent. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

Na de ingreep wordt met u besproken wanneer u de uitslag kunt verwachten.

We bellen de uitslag aan u door. Dit doen we met een anoniem nummer, u ziet dus niet dat iemand vanuit het LUMC u belt.

Een afwijkende uitslag wordt ook aan u doorgegeven via de telefoon. U kunt snel, soms al de dag erna, bij ons langskomen voor een gesprek met de arts. Dan bespreekt u wat de uitslag betekent voor de gezondheid van de baby en uw zwangerschap. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Na een vruchtwaterpunctie is er een risico op een miskraam door de ingreep. Dit risico is 1 op 1000. Dit betekent dat als er 1000 vrouwen een vruchtwaterpunctie laten doen er 1 een miskraam krijgt door de ingreep.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Polikliniek Verloskunde GeboorteHuis Leiden

071 - 526 0900