Tessa Bakker, operatieassistent

Een hechter team dan op de Thoraxchirurgie in het OK-centrum van het LUMC ga je niet vinden: “Je moet zo op elkaar ingespeeld zijn. De samenwerking van je team maakt het verschil bij een operatie”, vertelt Tessa Bakker, operatieassistent van het cluster Thoraxchirurgie op het OK-complex.

Het team: meer dan samenwerken
Natuurlijk groeit het teamgevoel als je beseft dat je samen het verschil maakt bij complexe operaties. Maar dit teamgevoel stamt voort uit veel meer: “Wij zijn het enige specialisme binnen het OK centrum van het LUMC dat apart ligt van de rest. Dit betekent ook dat je iedereen leert kennen en echt naar elkaar toe kunt groeien.” Dit is voor Tessa tot nu toe niet vanzelfsprekend geweest: “Ik heb de driejarige opleiding tot operatieassistent gevolgd. Tijdens die drie jaar ervaar je alle clusters.

In het laatste jaar leerde ik de Thoraxchirurgie kennen. Binnen een week voelde ik me al erg welkom en wist ik dat dit de afdeling was waar ik thuishoorde.” En die hechte samenwerking heeft Tessa zelfs twee goede vriendinnen opgeleverd: Judith en Trix. Met zijn drieën werken ze samen in een dynamisch team waar iedereen op elkaar kan rekenen, en dat begint al bij een goede voorbereiding: “Voor een operatie nemen we alle stappen en ieders verantwoordelijkheden nog eenmaal met elkaar door. We zetten elkaar op scherp en ik weet wat de chirurg en het team van mij verwachten. Vaak doen we deze voorbereiding aan de hand van een poster waarin elke stap visueel wordt gemaakt.” Ook ontspannen en verbinden weten de collega’s op de Thorax heel goed te doen: “We gaan op skireis met elkaar, organiseren feesten en zoeken elkaar op.” Ook na heftige operaties of bij het onverhoopt overlijden van patiënten kan Tessa terecht bij haar teamleider en haar collega’s: “We hebben in het LUMC ook een peer-support groep voor dit soort situaties, maar vaak heb ik na een gesprek met mijn teamleider of het team waar ik mee aan tafel stond weer de motivatie om door te gaan.”

Waarom het LUMC het werk nog leuker maakt
Buiten het hechte team van de afdeling met een “ongekend goede sfeer”, zoals Tessa vertelt, is er nog een belangrijke reden dat Tessa koos voor de specialisatie Thorax: “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de anatomie van het hart. Daarom koos ik voor deze specialisatie. Ook het werken in een academisch ziekenhuis was een bewuste keuze. Juist hier krijg je dingen te doen die je nergens anders doet.”

Mogelijkheden bij het LUMC
Voorlopig heeft Tessa het goed naar haar zin: “Ik werk nu een jaar op de Thoraxchirurgie, en voorlopig wil ik in deze rol blijven werken. Elke dag word ik opnieuw uitgedaagd.” En om nóg beter te worden in haar werk, volgt Tessa nu een cardiothorocale cursus: “Het is heel interessant en leuk om te zien hoe de puzzelstukjes van de theorie in elkaar passen in de praktijk.” Mocht Tessa in de toekomst willen doorgroeien, kan ze de rol van teamleider, werkbegeleider, praktijkopleider of physician assistant nastreven en zal het LUMC haar hiertoe opleiden als ze dat wenst.

Kortom, werken in een hecht team met veel en diverse patiënten, met iedere dag een nieuwe uitdaging en tal aan ontwikkelingsmogelijkheden: dát is werken op de Thoraxchirurgie van het OK-centrum.