Laura van der Wiel, anesthesiemedewerker

Laura van der Wiel had altijd al interesse in de gezondheidszorg. En zo kwam ze uit bij de driejarige opleiding tot anesthesiemedewerker. “Het patiëntencontact sprak me aan en ook het feit dat je heel zelfstandig te werk gaat,” vertelt ze. “Bovendien is een operatiekamer heel interessant.” Het was een beslissing waar ze nooit spijt van heeft gehad: inmiddels is ze al tien jaar in ons OK-centrum te vinden.

Een van de leukste dingen die ze in de afgelopen tien jaar heeft mogen doen is de kinderhartmissie naar Suriname. “Met het Thorax-team van de OK zijn we naar Suriname gevlogen en hebben we twee weken lang lokale kinderen met een aangeboren hartafwijking geopereerd.” Alle specialismes die voor zulke operaties nodig zijn waren aanwezig: van chirurgen tot klinisch perfusionisten en operatieassistentes. “In het begin is het wel heftig om kinderen op de operatietafel te hebben. Het went natuurlijk nooit, maar hoe vaker je het doet hoe meer bekwaam je wordt.”

Van een kleine ingreep tot een grote levertransplantatie
De specialisatie van de thorax is voor Laura wel een van de meest interessante, maar ze is blij dat je als anesthesiemedewerker niet aan een vakgebied vastzit: “Wij zijn heel allround en zijn niet in clusters ingedeeld. Dit maakt ons werk heel afwisselend. Je kan dan ook op alle operaties worden ingezet. Dit betekent dat je de ene dag bij bijvoorbeeld een of meerdere kleine kno-ingrepen staat en de volgende dag een grote levertransplantatie doet.”

Opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist
Om zich te blijven ontwikkelen start Laura binnenkort met de opleiding Sedatie Praktijk Specialist. Na het afronden van deze eenjarige, aanvullende opleiding krijgt ze de verantwoordelijkheid voor het gehele proces van sedatie rond de operatie. Van de screening voorafgaande aan de operatie tot de pijnmedicatie erna. “Er zijn steeds meer operaties mogelijk waarbij de patiënt niet geheel onder narcose hoeft en alleen een sedatie krijgt toegediend. De patiënt wordt dan wel in slaap gebracht, maar blijft zelfstandig doorademen.” Een ontwikkeling die de komende jaren verder zal uitbreiden: “Steeds meer afdelingen en specialisten willen hier gebruik van maken. Ik verwacht dan ook dat er in de toekomst meer sedatiespecialisten nodig zijn.”

Een leuk team is belangrijk
Om de spanning van de dag of de werkweek los te laten gaan Laura en haar collega’s geregeld met elkaar nog wat drinken. “We hebben zo’n leuk team. Iedereen is heel open en sociaal.” Maar ook met de flexibiliteit zit het wel goed. “Als je een keer je dienst wil ruilen, is er altijd wel een collega die het op kan vangen. Iedereen werkt hard en we staan altijd voor elkaar klaar.”