Patiëntenfolder

Landkaarttong

Heeft u een landkaarttong? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een landkaarttong inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Onze zorg

Wat is Landkaarttong?

Een landkaarttong (lingua geografica) is een onschuldige verandering van het oppervlak van de tong. Kenmerkend zijn de van plaats wisselende gladde plekken die vaak omgeven zijn door wittige zones of lijntjes. Dit aspect kan in een paar weken veranderen: de gladde plekken verdwijnen op de ene plaats en verschijnen weer op een andere plaats. Meestal blijft een landkaarttong gedurende het hele leven aanwezig, maar er kunnen lange periodes voorkomen waarbij de afwijking niet zichtbaar is. 

Een landkaarttong komt relatief vaak voor. Geschat wordt dat 1 op de 100-200 mensen een landkaarttong heeft. De afwijking komt  zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Verschijnselen

Een landkaarttong veroorzaakt in het algemeen geen klachten. Een enkele keer wordt een prikkelend gevoel bij het eten van gekruid of zuur voedsel waargenomen.

Oorzaak

De oorzaak is onbekend.

Diagnose

Een landkaarttong is meestal eenvoudig te herkennen. Verder onderzoek is daarom zelden nodig.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De afwijking is onschuldig, niet besmettelijk en geeft geen verhoogde kans op kanker. Er zijn geen effectieve behandelingsmogelijkheden. Gezien het goedaardige karakter is dat ook niet nodig.

Nazorg

Contact bij problemen na uw behandeling

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 23 72 tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 en 15.00 uur.