Patiëntenfolder

Candidose van het mondslijmvlies

Heeft u candidose van het mondslijmvlies? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat candidose van het mondslijmvlies inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Onze zorg

Wat is Candidose van het mondslijmvlies?

Bij ongeveer veertig procent van de bevolking kan candida albicans (een schimmel) in de mond worden aangetoond. Deze schimmel veroorzaakt onder normale omstandigheden geen klachten. Als de schimmel groeit en slijmvliesafwijkingen geeft, wordt over candidose gesproken. Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Er zijn lokale en algemene factoren die de groei van de schimmel bevorderen. Lokale factoren zijn langdurige irritatie (bijvoorbeeld een te oude of slecht passende gebitsprothese), slechte mondhygiëne, roken, lokaal gebruik van corticosteroïden, droge mond en bestraling van het mondholtegebied. Algemene factoren zijn afweerstoornissen, hormonale stoornissen (o.a. suikerziekte) en gebruik van geneesmiddelen, zoals antibiotica en corticosteroïden.

Verschijnselen

Candidose uit zich door witte of rode en soms alleen als gladde slijmvliesveranderingen die soms met een pijnlijk, branderig gevoel gepaard gaan. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In alle gevallen wordt eerst naar eventuele lokale en algemene oorzakelijke factoren gezocht. Wanneer die niet aanwezig zijn of niet uitgeschakeld kunnen worden, wordt meestal besloten een anti-schimmelmiddel voor te schrijven. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze tijdens de behandeling reinigen en desinfecteren. ‘s Nachts kunt u de prothese beter uitlaten. Gebruik altijd de medicijnen volgens voorschrift. 

Meer informatie

Contact

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 23 72 tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 en 15.00 uur.