Patiëntenfolder

Losgeraakte tand, het spalken van een

Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende 2-6 weken goed op zijn plaats houden, zodat deze weer goed kan/ kunnen vastgroeien.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Opnieuw losraken 

Het is mogelijk dat de wortel van de losgeraakte tand na enige tijd langzaamaan gaat oplossen. Het kan dan nog enige jaren duren voordat de wortel helemaal is opgelost en de tand uitvalt. Er zal dan opnieuw een tandheelkundige behandeling nodig zijn. 

Daarom is het verstandig om, als er sprake is van wettelijke aansprakelijkheid, de (verzekering van de) tegenpartij nu al in te lichten over de mogelijke latere gevolgen van het ongeval.

Het onderzoek / de behandeling

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Verdoving 

Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als u zich weer hersteld voelt.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Napijn 

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol, te verkrijgen bij drogist en apotheek. Zonodig wordt een andere pijnstiller voorgeschreven. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. 

Zwelling en koorts 

Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Als dat niet het geval is, moet u contact opnemen met de afdeling. Ook koorts kan voorkomen. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 390 of blijft de koorts boven 38.50 langer dan 5 dagen bestaan, neem dan contact op met de afdeling.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Er moet regelmatig worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Ook wordt gekeken of de tand verkleurt, omdat de tandzenuw die in de tand zit, doodgaat. In dat geval moet uw tandarts de tand zo spoedig mogelijk openboren en van binnen schoonmaken om te voorkomen dat de tand nog verder verkleurd. Daarom moet u ook, als uw tand na maanden of jaren alsnog donkerder lijkt te worden, contact opnemen met uw tandarts.

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Eten en drinken  

De eerste 6 uur na de ingreep moet u geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. Ontzie de losgeraakte tand(en) gedurende de eerste 6 weken door niets met de tand(en) af te bijten, geen echt hard voedsel te gebruiken en bijvoorbeeld geen kauwgom te gebruiken. 

Mondhygiëne 

In een schone mond is er minder kans dat de tand alsnog door een ontsteking verloren gaat. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een kleine zachte tandenborstel met veel haren (multi-tufted) poetsen. Poets tenminste drie keer per dag. Gebruik hierbij fluoridenhoudende tandpasta. Poets voorzichtig de tanden, het tandvlees, de spalk en, indien aanwezig, de metalen draden met kleine draaiende bewegingen. Probeer daarbij de tandenborstel zachtjes door de openingen tussen tanden en spalk te ‘persen’.
Indien nodig heeft u een recept meegekregen voor een desinfecterend spoelmiddel. Met het spoelmiddel moet u de mond viermaal per dag gedurende 1 minuut goed spoelen. Nadat u het spoelmiddel hebt uitgespuugd, moet u gedurende een half uur niets eten of drinken, zodat het middel goed kan inwerken. Door het spoelmiddel komt er vaak een donkere aanslag op de tanden, die echter gemakkelijk kan worden verwijderd als de tand weer is vastgegroeid.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 23 72 tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 en 15.00 uur. In spoedeisende gevallen 526 23 71 (buiten werkuren: 526 91 11).